logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Deklaracija na proizvodima, oznake na deklaraciji

11/06/2012

Deklaracija na proizvodima mora imati propisane podatke o proizvodu, a oznake na deklaraciji najčešće se odnose na kvalitetu proizvoda, ekološke karakteristike ili dodatke proizvodu.

Deklaracija na proizvodima mora imati propisane podatke o proizvodu, a oznake na deklaraciji najčešće se odnose na kvalitetu proizvoda, ekološke karakteristike ili dodatke proizvodu.

Osnovni podaci koji moraju biti na deklaraciji svakog proizvoda su: proizvođački naziv proizvoda, ime pod kojim se proizvod prodaje, tip i model proizvoda te oznaku mjere proizvoda, ako je to bitno obilježje proizvoda, datum proizvodnje i rok uporabe, ako je to propisano, za domaće proizvode naziv i sjedište proizvođača te zemlju podrijetla, za uvozne proizvode naziv i sjedište uvoznika, naziv proizvođača te zemlju podrijetla. Isto tako deklaracija mora sadržavati izjavu proizvođača o postojanju preoblikovanih svojstava proizvoda i organizama, sastojaka dijelova i dodataka te o kakvim se preoblikovanjima radi, ukoliko takva preoblikovana svojstva postoje, u skladu s posebnim propisima. Sadržaj etikete, odnosno deklaracije je propisan zakonom, kao i veličina i oblik slova pa i dopuštena vrsta slova. Slika koja ilustrira sadržaj mora odgovarati sadržaju, što znači da nisu dopuštene nikakve slobodne interpretacije sadržaja. Sirovine koje ulaze u proizvod moraju biti navedene redoslijedom zastupljenosti, što znači prvo ona komponenta koje ima najviše pa dalje redom.

Jedna od najčešćih oznaka na ambalaži proizvoda je trokut sačinjen od strelica, te je unutar trokuta broj, a ispod oznaka npr. PETE, ova oznaka označava od kojeg je materijala napravljena ambalaža kako bi se mogla reciklirati.
Oznake koje su navedene početnim slovom E i nekim brojem, primjerice E102 označavaju prisutnost aditiva i umjetnih boja.
CE-oznaka pokazuje usklađenost proizvoda s mjerodavnim EG-smjernicama i njihovim tehničkim specifikacijama. Ne predstavlja ni oznaku robe ni oznaku porijekla, nego se odnosi isključivo na bitne zahtjeve o kvaliteti. S CE-oznakom proizvod ima u cijeloj Europi jedinstvenu oznaku i time je odobren za slobodan promet robom u svim europskim zemljama. 

Vjerodostojnu informaciju o ekološkim karakteristikama proizvoda krajnjem potrošaču pružaju znakovi zaštite okoliša.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh