logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Do kada se plaća alimentacija, plaćanje alimentacije

01/06/2012

Plaćanje alimentacije je obavezno, ali postoji period do kada se plaća alimentacija.

Plaćanje alimentacije je obavezno, ali postoji period do kada se plaća alimentacija. Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi, odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima te redovito i uredno ispunjava svoje obveze.

Prema Obiteljskom zakonu (NN 116/03, 17/04, 136/04 i 107/07) roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje je završilo srednjoškolsko obrazovanje, a ne može se zaposliti, godinu dana nakon prestanka obrazovanja. Uzdržavanje u pravilu traži roditelj s kojim dijete živi u ime svojega maloljetnog djeteta, a punoljetno dijete može tražiti uzdržavanje samostalno. Uzdržavanje se utvrđuje sudskom presudom u kojoj mora biti naznačeno tko, kome, koliko i na koji način mora plaćati uzdržavanje. Visina uzdržavanja se određuje individualno, ovisno o svakom pojedinom slučaju i njegovim specifičnostima. Pri određivanju visine iznosa uzdržavanja sud u prvome redu mora voditi računa o dobrobiti djeteta. Sud će uzeti u obzir potrebe djeteta vezano za njegovu dob, potrebe djeteta za obrazovanjem te eventualne posebne potrebe djeteta kao i njegove vlastite prihode ako ih dijete ostvaruje.

Sud također procjenjuje mogućnosti roditelja koji je dužan uzdržavati, ali i njegove vlastite potrebe kao i to uzdržava li još nekoga koga je po zakonu dužan uzdržavati. 


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh