logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

E radna knjižica, što je radna knjižica

26/07/2013

Što je radna knjižica, odnosno što je e radna knjižica? Radna je knjižica javna isprava u kojoj se vode podaci o radniku odnosno osiguraniku osiguranom prema drugoj osnovi relevantni za ostvarivanje mirovinskih prava te osobe.

Što je radna knjižica, odnosno što je e radna knjižica? Radna je knjižica javna isprava u kojoj se vode podaci o radniku odnosno osiguraniku osiguranom prema drugoj osnovi relevantni za ostvarivanje mirovinskih prava te osobe. Radnu knjižicu izdaje županijski ured za poslove gospodarstva na zahtjev fizičke osobe.

Od dana 1. srpnja 2013. godine ukinuta je radna knjižica (ona u materijalnom obliku) te je uvedena elektronička radna knjižica, tj. virtualna radna knjižica ili e-radna knjižica. Zakon o radu to naziva elektronički zapis podataka o radniku o kojima će se brinuti HZMO – Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Poslodavci su dužni svakom radniku s danom 30. lipnja 2013. zaključiti radnu knjižicu, izračunati mirovinski staž ostvaren do tog datuma i vratiti mu radnu knjižicu. Nepopunjene rubrike treba precrtati, uz pečat i potpis odgovorne osobe. U rubriku predviđenu za upisivanje bilješki treba se pozvati na zakonsku osnovu temeljem koje je radna knjižica zaključena prije prestanka radnog odnosa.

Radne knjižice treba vratiti radnicima u roku od tri mjeseca, tj. najkasnije do 30. rujna 2013. godine. Ako poslodavac iz bilo kojeg razloga nekom radniku ne može vratiti njegovu radnu knjižicu (nepoznata adresa, radnik ne želi preuzeti knjižicu i dr.), poslodavac će radnu knjižicu dostaviti nadležnoj državnoj instituciji.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh