logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Elektronički novac, što je elektronički novac

19/12/2012

Što je elektronički novac? Elektronički novac ili elektronička gotovina jedan je od načina ostvarivanja elektroničkog oblika plaćanja, a pojavio se kao posljedica širenja interneta i obavljanja novčanih transakcija putem interneta.

Što je elektronički novac? Elektronički novac ili elektronička gotovina jedan je od načina ostvarivanja elektroničkog oblika plaćanja, a pojavio se kao posljedica širenja interneta i obavljanja novčanih transakcija putem interneta. Troškovi transakcije putem internet mogu biti i do 50 puta niži od troškova te iste transakcije u poslovnici banke.

Kako bi trgovina na internetu, odnosno elektronička trgovina, bila što povoljnija za sve stranke osmišljen je elektronički novac. Razvoj elektroničkog novca potaknut je potrebom za obavljanjem novčanih transakcija preko interneta uz što manje dodatnih troškova i u što kraćem vremenskom roku. Elektronički novac je jedan od načina ostvarivanja plaćanja na Internetu, on je zamjena za novac, i plaćanje elektroničkim novcem nalikuje na obično plaćanje gotovinom. Kako se transakcije elektroničkim novcem odvijaju preko interneta, potrebno je ostvariti visoku razinu sigurnosti takvih transakcija te razviti posebne metode zaštite. Privatnost i autentičnost su bitne osobine elektroničkog sustava plaćanja.

Ideja kod razvoja elektroničkog novca jest zadržavanje svih prednosti gotovine (papirnatog novca) uz istodobno uklanjanje svih njezinih nedostataka. Prednosti gotovinskog novca su: univerzalno je prihvaćen, prihvaćen je i od fizičkih i od pravnih osoba, kupac ostaje anoniman, verifikacija novčanica je jednostavna, ne treba imati račun u banci, osoba ne treba biti poslovno sposobna (npr. punoljetna), lako je prenosiv.

S druge strane, nedostaci su ti što se može krivotvoriti, nije praktično nositi velike količine, visoki troškovi distribucije i proizvodnje, na raspolaganju je ograničen broj nominacija i postoji više od jedne valute.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh