logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Glavnica kredita, otplata glavnice

16/05/2012

Pri podizanju kredita često se spominje glavnica i otplata glavnice, zato ćemo vam u nastavku pojasniti što je glavnica i načini otplate glavnice.

Pri podizanju kredita često se spominje glavnica i otplata glavnice, zato ćemo vam u nastavku pojasniti što je glavnica i načini otplate glavnice.

Glavnica predstavlja onaj iznos novca koji ste posudili od banke u obliku kredita. Što se tiče otplate glavnice ona se otplaćuje najčešće u anuitetima, a može i u ratama, postoji nekoliko načina otplate. Jedan od načina je standardna anuitetska otplata, što označava jednaki mjesečni anuiteti tijekom cijelog razdoblja otplate. Svaki mjesečni anuitet se sastoji od kamate i glavnice. U početku se otplaćuje veći udio kamate u odnosu na glavnicu u anuitetu, dok se s vremenom ova dinamika mijenja na način da se otplaćuje veći udio glavnice u odnosu na kamatu u anuitetu.

Nadalje, otplata anuitetima uz ostatak vrijednosti, označava niži anuiteti u početku otplate kredita uz otplatu dijela glavnice. U početku se otplaćuje veći udio kamate u odnosu na glavnicu u anuitetu, dok se s vremenom ova dinamika mijenja na način da se otplaćuje veći udio glavnice u odnosu na kamatu u anuitetu. Sljedeći način je otplata na rate,  u svakoj rati iznos glavnice je jednak, a iznos kamate se smanjuje od prve prema zadnjoj rati. Karakteriziraju je veće otplatne rate u početnim godinama otplate. Treba naglasiti da rata i anuitet nije isto, naime kada govorimo o otplati kredita često kažemo “rata kredita” pri čemu mislimo na iznos koji mjesečno plaćama, što je kriva upotreba riječi rata.

Rata podrazumijeva otplatu samo glavnice, dok anuitet predstavlja zbroj glavnice i kamate, odnosno anuitet=rata+kamata.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh