logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Invalidska mirovina – uvjeti za invalidsku mirovinu

25/08/2014

Saznajte koje uvjete trebate ispunjavati kako bi mogli ostvariti pravo na invalidsku mirovinu.

Sve dok radnik ima neku radnu sposobnost, smatra se da je radno sposoban. Invalidnost je kad je radna sposobnost smanjena za više od 50 posto u odnosu na fizički i psihički zdravu osobu koja ima iste ili slične sposobnosti.

Koji su uvjeti za invalidsku mirovinu

Za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu, osiguranik mora ispunjavati ove uvjete: postojanje djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti te uvjet staža. Djelomični gubitak radne sposobnosti je smanjenje radne spososbnosti za više od pola u odnosu na zdravog radnika istih ili sličnih sposobnosti. Potpuni gubitak radne sposobnosti je trajni gubitak radne sposobnosti bez preostale radne sposobnosti. Uzroci tih gubitaka radne sposobnosti mogu biti ozljeda izvan rada, ozljeda na radu, bolest ili profesionalna bolest. U slučaju kad je uzrok bolest ili ozljeda izvan rada, uvjet staža je zadovoljen ako navršeni mirovinski staž pokriva najmanje trećinu radnog vijeka. U slučaju da je uzrok invalidnosti profesionalna bolest ili ozljeda na radu, pravo na invalidsku mirovinu stječe se bez obzira kolika je duljina mirovinskog staža.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh