logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Izračun neto plaće u bruto

23/04/2012

Ne znate kako se računa plaća, odnosno izračun neto plaće u bruto.

Ne znate kako se računa plaća, odnosno izračun neto plaće u bruto.

Iako je pravilo da se plaća ugovora u bruto iznosu, te iako je upravo tako ugovorena plaća sukladna poreznom sustavu, nije isključena mogućnost da radnik i poslodavac ugovore i neto plaću. To znači da bi poslodavac i radnik mogli ugovoriti da radnikova plaća iznosi npr. 3.000 kuna neto. Kako bi saznali koliki je bruto iznos potrebno je primijeniti sljedeću formulu uz uvjet da je osobni odbitak 1800, a faktor osobnog odbitka 2,2 . Dakle, neto iznos pomnožite sa 100 i dobit ćete iznos od 300000, zatim od 100 oduzmite 20 (tj. doprinose za mirovinsko I i II stup, a to je 20%) i dobit ćete iznos 80, nadalje 300000 podijelite sa 80 i dobit ćete iznos od 3750 što je ujedno i bruto iznos. Za provjeru možete od bruto 3750 iznosa izračunati neto iznos na slijedeći način.

Od bruto plaće obračunavaju se doprinosi za mirovinsko osiguranje prvi i drugi Stup 20%, te se dobiva dohodak od kojeg se odbija osobni odbitak i faktor osobnog odbitka, te se na taj iznos. Tada se dobiva neto plaća.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh