logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Kako izbjeći ovrhu, ovrha na tekućem računu

04/04/2012

Zanima vas kako izbjeći ovrhu, te što učiniti kada je već ovrha na tekućem računu.

Zanima vas kako izbjeći ovrhu, te što učiniti kada je već ovrha na tekućem računu.

Kod ovrhe radi naplate novčane tražbine na tekućem računu, ukoliko ovršenik na tekući račun prima samo svoju plaću, na takvu ovrhu primjenjuje se ograničenje propisano Ovršnim zakonom, što znači da sud može odobriti ovrhu samo iznad iznosa od 2/3 plaće. Ovrha na novčanim sredstvima provodi se po svim računima i oročenim novčanim sredstvima u svim bankama, prema OIB-u ovršenika bez njegove suglasnosti. Nakon što Fina poslodavcu pošalje obavijest da se provodi ovrha na novčanim sredstvima poslodavac je dužan odmah uskratiti plaću na tekući račun radnika.

Da biste izbjegli ovrhu, potrebno je prije ovršnog postupka pokušati se dogovoriti sa vjerovnicima o načinu otplate duga. Primjerice ukoliko imate nedozvoljeni minus po tekućem računu, te vam banka prijeti ovrhom, zatražite razgovor sa pravnom službom banke te se pokušajte dogovoriti da dug vraćate u nekoliko obroka, jer neke banke odobravaju takav način otplate duga. Ukoliko vam se već ovrha provodi po tekućem računu, tada je najbolje otići u Fina-u i zatražiti otvaranje zaštićenog računa. Tada Fina daje nalog banci da otvori poseban račun. O otvaranju posebnog računa banka je dužna obavijestiti Finu, a Fina poslodavca. Na taj račun će poslodavci uplaćivati odgovarajući iznos plaće i ostalih primitaka nad kojima se ne može provoditi ovrha i tim će sredstvima ovršenik moći slobodno raspolagati, dok se preostali iznos plaće (ako postoje raspoloživa sredstva) doznačuje na račun radnika.

Ovrha se ne provodi na primanjima, naknadama i iznosima koji su izuzeti zakonom (primjerice, primanja po osnovi zakonskoga uzdržavanja, tjelesnoga oštećenja, socijalne skrbi, privremene nezaposlenosti, dječjega doplatka, stipendije i pomoći učenicima i studentima) te ovršenik tim sredstvima može slobodno raspolagati.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh