logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Kako otvoriti minus u banci, kamate na dozvoljeni minus

31/08/2012

Kako otvoriti minus u banci i koliko iznose kamate na dozvoljeni minus? Odobrenje dopuštenog prekoračenja po tekućem računu imaju svi klijenti koji ostvaruju redovna primanja po tekućem računu.

Kako otvoriti minus u banci i koliko iznose kamate na dozvoljeni minus? Odobrenje dopuštenog prekoračenja po tekućem računu imaju svi klijenti koji ostvaruju redovna primanja po tekućem računu.

Dopuštena prekoračenja po tekućem računu većina poslovnih banaka u Hrvatskoj izračunava na bazi tromjesečnih podataka o redovnim primanjima klijenta. Dopušteno prekoračenje banke u Hrvatskoj ažurira se polugodišnje, kvartalno ili tromjesečno, a osnovica za izračun prekoračenja je prosječan redoviti priljev u posljednjih šest mjesec.
.
Klijentu koji ima otvoren tekući račun na kojem ostvaruje stalna primanja, plaću ili mirovinu, dodjeljuje se prekoračenje koje je jednako njegovim prosječnim primanjima. Osim toga, iznos dopuštenog prekoračenja može ovisiti i o paketu usluga koji klijent ugovori, što znači da banke na osnovu priljeva na tekućem računu nude i dodatna prekoračenja koja mogu iznositi od 10 do 50 tisuća kuna.

Klijentima koji koriste dopušteno prekoračenje po tekućem računu, Banka obračunava i naplaćuje redovnu kamatu na iskorišteni iznos dopuštenog prekoračenja po tekućem računu sukladno važećoj Odluci o kamatnim stopama u poslovanju s fizičkim osobama.

Na sredstva dopuštenog prekoračenja koje klijent koristi banka naplaćuje aktivnu kamatnu stopu
izraženu na godišnjoj razini.

Naime, kamate na dopuštena prekoračenja nisu niske i klijenti koji se koriste tom mogućnošću u
svojim bankama većinom će platiti višu kamatu nego da podignu kredit. Godišnja kamatna stopa
na iskorišteni iznos dopuštenog prekoračenja u hrvatskim bankama iznosi otprilike od 8,5 do
11,99 posto, ovisno o paketu usluga koje klijent ugovori


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh