logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Kako prekinuti životno osiguranje

28/11/2012

Odabir i ugovaranje osiguranja života je dobrovoljno što znači da se kao takvo može i prekinuti kad god to ugovaratelj osiguranja želi. Kako prekinuti životno osiguranje? Polica se može staviti u stanje mirovanja ili se može otkupiti.

Odabir i ugovaranje osiguranja života je dobrovoljno što znači da se kao takvo može i prekinuti kad god to ugovaratelj osiguranja želi.  Kako prekinuti životno osiguranje? Polica se može staviti u stanje mirovanja ili se može otkupiti.

Otkupna vrijednost po polici za svaku godinu trajanja osiguranja unaprijed je određena tj. ugovorena prilikom sklapanja ugovora o osiguranju. Osim toga, različite osiguravateljske kuće omogućuju otkup polica životnog osiguranja tek nakon određenog trajanja osiguranja npr. za slučaj da je ugovor o osiguranju sklopljen na 10 godina otkup je moguć nakon 1. godine.

No, prijevremeni raskid ugovorenog životnog osiguranja se ne isplati jer osiguravateljske kuće isplaćuju u pravilu puno manji iznos od onoga do tad uplaćenoga. Za osiguranika je prijevremeni raskid ugovora životnog osiguranja u pravilu i najgore rješenje.

Naime, u slučaju raskida osiguranja osiguraniku se isplaćuje otkupna vrijednost police umanjena za troškove sklapanja ugovora, ugovorene rizike i ostalo. To znači da će tek nakon isteka pola osiguranja otkupom police izvući samo nominalan iznos uplaćene premije bez ikakve dobiti. Još je lošija situacija ako se ugovor raskida unutar prve dvije do tri godine. Tada osiguranik uopće ne može računati na povrat uplaćene premije.

Umjesto prekida ili otkupa police treba, ako je to ikako moguće, pribjeći jednom od rješenja koje uglavnom nude svi hrvatski osiguravatelji. To je kapitalizacija police gdje obveza plaćanja više ne postoji, a osiguranje je na snazi do isteka trajanja, ali sa smanjenim iznosom osiguranja. Može se zatražiti i smanjenje iznosa godišnje premije ili ukidanje dodatnog osiguranja od posljedica nesretnog slučaja što se može obnoviti. Također, jedna je od opcija i mirovanje police koje može iznositi najviše 12 mjeseci. U tom razdoblju osiguranik ne mora plaćati premiju.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh