logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Kako prijaviti podstanara, podstanarski ugovor

26/07/2012

mate podstanara, ali ne znate kako prijaviti podstanara i što sve mora sadržavati podstanarski ugovor.

mate podstanara, ali ne znate kako prijaviti podstanara i što sve mora sadržavati podstanarski ugovor.

Prije svega potrebno je sastaviti ugovor sa podstanarom, te otvoriti žiro račun u banci. Dakle, prvi korak je ugovor o najmu, ugovorom određujete kolika je mjesečna najamnina i nakon potpisivanja ugovora sa podstanarom uzimate barem dva primjerka ugovora koja ćete ovjeriti kod javnog bilježnika. Nakon potpisivanja i ovjere kod javnog bilježnika ugovor prijavljujete u poreznu upravu.
Na temelju iznosa koji je naveden u ugovoru Porezna uprava će vam izračunati porez i prirez, na način da će ugovoreni iznos najamnine umanjiti za 30%, umanjeni iznos zove se porezna osnovica na koju se obračunava porez od 12%, te na taj iznos poreza obračunava se prirez ovisno o mjestu stanovanja (primjerice u Zagrebu prirez iznosi 18%). Nakon što ste prijavili ugovor poreznoj upravi dobivati ćete redovne mjesečne uplatnice. Prijavom poreza omogućavate podstanarima da oni koriste poreznu olakšicu temeljem plaćene najamnine.

Dakle, prilikom prijave podstanara potrebo je sastaviti ugovor o najmu, ovjeriti ugovor kod javnog bilježnika, te ovjeriti ugovor u Poreznoj upravi. Ukoliko je ugovor sklopljen na duže vrijeme od godine dana, podstanar (najmoprimac) prijavljuje prebivalište na toj adresi, a ako je kraće, prijavljuje boravište na toj adresi na MUP-u. Zahtjev za prijavu boravišta ili prebivališta podnosi se u nadležnoj policijskoj upravi/policijskoj postaji (PU/PP) prema mjestu u kojem građanin (podstanar) želi prijaviti boravište.

Uz zahtjev potrebno je priložiti osobnu iskaznicu, potvrdu o odjavi prethodnog prebivališta, ugovor o najmu (ovjeren kod javnog bilježnika) nekretnine u kojoj se prijavljuje prebivalište, te izjavu stanodavca tj. vlasnika stana o suglasnosti za prijavu dana pred službenikom kod kojeg se podnosi zahtjev ili ovjerena kod javnog bilježnika.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh