logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Kako radniku dati otkaz

28/11/2012

Kako radniku dati otkaz pitanje je koje si postavljaju poslodavci. Prema Zakonu o radu poslodavac može redovito i izvanredno radniku otkazati ugovor o radu.

Kako radniku dati otkaz pitanje je koje si postavljaju poslodavci. Prema Zakonu o radu poslodavac može redovito i izvanredno radniku otkazati ugovor o radu. Redoviti otkaz uz propisani ili ugovoreni otkazni rok može dati u slučaju da prestane potreba za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga i to je tzv. poslovno uvjetovani otkaz.

U redoviti otkaz spada još i osobno uvjetovani otkaz kada radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti te otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika kada radnik krši obveze iz radnog odnosa. Poslovno i osobno uvjetovani otkaz dopušten je samo ako poslodavac ne može zaposliti radnika na nekim drugim poslovima i ako ga ne može obrazovati ili osposobiti za rad na nekim drugim poslovima.

Za vrijeme otkaznog roka radnik ima pravo na naknadu plaće i na sva ostala prava, a ukoliko radnik traži posao za vrijeme otkaznog roka ima pravo odustvovati s rada najmanje četiri sata tjedno, što mu je plaćeno. Poslodavac može radniku izvanredno otkazati ugovor o radu, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka, kada ima opravdani razlog ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, nastavak radnog odnosa nije moguć.

Ugovor o radu može se izvanredno otkazati samo u roku od petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji. Svaki otkaz ugovora o radu poslodavac mora u pisanom obliku obrazložiti i dostaviti radniku. Prije redovitog otkazivanja uvjetovanog ponašanjem radnika, poslodavac je dužan radnika pisano upozoriti na obvezu iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obveze te mu omogućiti da iznese svoju obranu.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh