logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Kako štedjeti za dijete, štednja za djecu

08/08/2012

U svom kućnom budžetu uveli ste novu stavku, a to je štednja za djecu. Kako štedjeti za dijete?

U svom kućnom budžetu uveli ste novu stavku, a to je štednja za djecu. Kako štedjeti za dijete?

Jedna od najčešćih načina je uplaćivanje dječje štednje, ako ste se odlučili na dječju štednju treba imati na umu da godišnje kamatne stope na oročenja variraju ovisno o valuti i iznosu štednje, ali o banci. Pa tako kamate na kunska oročenja za dječju štednju u hrvatskim se bankama kreću od 4,15 pa do čak 7,5 posto. Pojedine banke pored redovne kamate nude i dodatnu premiju na obračunatu kamatnu stopu. Iznos premije se kreće od 20 do 60 posto na obračunatu kamatnu stopu.

Jedan od oblika je štednja po viđenju, a slična štednja tome je dječje štednje po viđenju. Razlika od klasične štednje po viđenju je visina kamatne stope. Ona je viša nego li je to inače slučaj kod obične štednje po viđenju, a manja nego li je to slučaj kod oročene štednje. Kreće se otprilike od 1,2 posto pa do 4,5 posto godišnje. Dječja štednja po viđenju nudi mogućnost uplate sredstava na račun prema željama i mogućnostima štediša, što znači da nije točno određena svota koja se mora uplatiti i nema točno definiranih perioda uplate. 
Još jedan oblik dječje štednje je sličan klasičnoj oročenoj štednji. Novac se veže na određeni rok, ovisno o željama štediše. Ovisno o roku oročenja, visini depozita i valuti u kojoj štedite, ovisi i visina kamatne stope koja se kreće otprilike od 1,9 posto pa čak do 7,5 posto godišnje.

Mjesečni iznos koji ćete odvajati na štednju za dijete ne mora biti visok, primjerice, ako mjesečno izdvojite 100 kuna kroz deset godina ćete za svoje dijete uštedjeti 12 tisuća kuna plus kamata, ako ste se odlučili za štednju u banci, što nije zanemarivo.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh