logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Kako vratiti minus na računu

14/03/2013

Minus na računu danas je postao normalna pojava, ali sve se češće postavlja pitanje kako vratiti minus na računu. Kako bi podmirili sve svoje mjesečne obaveze i izdatke, od kredita, režija, troškova prehrane i ostalog većina se hrvatskih građana koristi dozvoljenim minusom na bankovnim računima.

Minus na računu danas je postao normalna pojava, ali sve se češće postavlja pitanje kako vratiti minus na računu. Kako bi podmirili sve svoje mjesečne obaveze i izdatke, od kredita, režija, troškova prehrane i ostalog većina se hrvatskih građana koristi dozvoljenim minusom na bankovnim računima.

Prekoračenja po tekućem računu su razmjerno jednostavan i najpristupačniji način “financiranja” građana, koji mogu “automatski” posuditi određeni iznos, za koji bi, kada bi morali ispuniti kreditni zahtjev, vjerojatno ipak više promislili. Dodatno, u recesijskim uvjetima gospodarstva i tržišta rada, balansiranje karticama i prekoračenjima ipak omogućava građanima da, uz manje ili veće teškoće i odricanja, zatvaraju mjesečne osobne proračune. Za razliku od minusa kojeg se može pokriti već sljedeći mjesec ili kad god je korisniku zgodno, prijevremeno vraćanje kredita povlači za sobom podnošenje molbe i troškove prijevremenog zatvaranja, a za mjesec, dva možda sve treba započeti iznova.

No, bankovne račune stalno treba držati pod kontrolom kako se ne bi dogodilo prekoračenje dozvoljenog minusa. Iako većina ljudi koristi minus po tekućem računu, treba imati na umu da su to najnepovoljniji krediti s visokom kamatom. Ne zaboravite voditi računa o datumu isteka trenutne visine minusa jer se može dogoditi da banka smanji maksimalni iznos prekoračenja, a tada ćete se iznenada naći u nedozvoljenom minusu. Osim što je još skuplji od redovnog, nedozvoljeni minus je prvi korak da banka ocijeni kako ste neuredan klijent i u potpunosti ukine minus. U situaciji prekoračenje dozvoljenog minusa bitno je podmiriti što prije.

Zbog duljeg boravka u nedozvoljenom minusu banka će vas označiti kao lošeg platišu i staviti na crnu listu vidljivu svim bankama. Prekoračenje dozvoljenog minusa potrebno je što prije vratiti, a najbolje je započeti temeljitom izmjenom mjesečne potrošnje i planom štednje. Napravite reviziju mjesečnih troškova, smanjite potrošnju eliminiranjem svih nepotrebnih izdataka. Pozitivna razlika između rashoda i prihoda omogućit će vam da se u kratkom roku izvučete iz dugova, a dio zarade moći ćete staviti na štednju. 


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh