logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Kupnja dionica, kako kupiti dionice

05/04/2012

Odlučili ste trgovati dionicama, te vas zanima kako kupiti dionice, u nastavku vam donosimo uvjete i način kako izgleda kupnja dionica.

Odlučili ste trgovati dionicama, te vas zanima kako kupiti dionice, u nastavku vam donosimo uvjete i način kako izgleda kupnja dionica.

Dionicama se trguje na uređenim tržištima tj. burzama, putem ovlaštenog posrednika tj. brokerske kuće. Naime, svi zainteresirani za trgovanje na burzi mogu zadati nalog za kupnju ili prodaju vrijednosnih papira isključivo putem neke od registriranih brokerskih kuća.Želimo li trgovati dionicama prvi korak je odabir brokerske kuće. Potrebno je obratiti pažnju na naknade za trgovanje, visina naknade ponajprije ovisi o načinu zadavanja naloga. Nakon što odaberete i kontaktirate brokersku kuću slijedi potpisivanje ugovora te nakon što uplatite sredstva na skrbnički račun brokerske kuće koji služi isključivo za sredstva klijenata.

Obzirom da broker kupuje i prodaje vrijednosne papire po nalogu klijenta, s odabranim brokerom dogovarate osnovne elemente naloga, a to su cijena (po kojoj želimo kupiti dionice), količina ( broj dionica koje želimo), te trajanje naloga. Naloge možete zadavati telefonski, putem maila ili fax-om, a mnoge brokerske kuće danas nude elektronske platforme za trgovanje gdje ulagač samostalno zadaje naloge koji se tada putem sustava izlažu na burzu. Na elektronskim platformama za trgovanje samostalno možete vidjeti naloge za kupnju i naloge za prodaju koji su trenutno izloženi na burzi što vam omogućuje lakše određivanje parametara naloga.

Ukoliko želite momentalno kupiti određenu dionicu i vidite da je na prodaji nalog po npr. 120 kuna tada ćete zadati nalog po toj cijeni i transakcija će biti obavljena istog trena.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh