logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Kupnja građevinskog zemljišta, cijena građevinskog zemljišta

19/06/2012

Kupnja građevinskog zemljišta zahtijeva zahtjeva provjeru nekoliko važnih činjenica, a jedna od njih je i je li realna cijena građevinskog zemljišta.

Kupnja građevinskog zemljišta zahtijeva zahtjeva provjeru nekoliko važnih činjenica, a jedna od njih je i je li realna cijena građevinskog zemljišta.

Prilikom kupovine zemljišta potrebno je u katastru provjeriti slijedeće podatke. Sa izvoda iz posjedovnog lista saznajemo tko je upisani posjednik ili više njih, to je važan podatak kulturi, odnosno radi li se o livadi, šumi ili građevinskom zemljištu. Posjedovni list sadrži i oznaku broja katastarske čestice pod kojom se vodi u ovom slučaju građevinsko zemljište, nadalje je oznaka katastarske općine gdje se nalazi zemljište. Slijedi provjera u zemljišnoj knjizi, tamo se može dobiti podatak iz zemljišno knjižnog izvatka (posjedovnica, vlastovnica, teretovnica), uvid u zbirke isprava i ako je potrebno povijesni zemljišnoknjižni izvadak.

Provjeru stanja u prostornim planovima činimo ako planiramo kupnju zemljišta radi izgradnje kuće ili nekog drugog objekta. Dakle, moramo znati što je moguće graditi na zemljištu koje želimo kupiti. Određivanje realne cijene građevinskog zemljišta vrši sudski vještak. U procjeni građevinskog zemljišta na prvo mjesto dolazi lokacija, stanje vlasničke dokumentacije, stanje dokumenata prostornog uređenja određene lokacije, moguća izgrađenost s obzirom na površinu zemljišta.

Tržišna vrijednost prvenstveno ovisi o građevinskoj iskoristivosti zemljišta, veličini i obliku parcele, kvaliteti zemljišta s obzirom na visinske razlike i namjenu zemljišta, posebnim svojstvima zemljišta i lokaciji u odnosu na pristupne putove i susjedna zemljišta.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh