logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Kupnja prvog stana i oslobođenje od poreza

18/04/2012

Kupnja prvog stana velika je investicija, a jedna od važnih činjenica je da pri kupnji prve nekretnine nastupa i oslobođenje od poreza.

Kupnja prvog stana velika je investicija, a jedna od važnih činjenica je da pri kupnji prve nekretnine nastupa i oslobođenje od poreza.

Dosta vam je podstanarstva i odlučili ste kupiti svoj prvi stan, dobra vijest je da možete ostvariti pravo na državne subvencije na stambene kredite, a možete biti i oslobođeni poreza. U nastavku vam donosimo uvjete po kojima možete ostvariti prava na ove pogodnosti. Krenimo sa državnim subvencijama. Državne subvencije odnose se na one osobe koje planiraju kupiti prvi stan i tako riješiti svoje stambeno pitanje te one koji kupuju veći stan. Država će vam omogućiti niže kamatne stope u prve četiri godine otplate kredita. Gornja visina kamatne stope iznosila bi 4,9 posto na godišnjoj razini. Ako izgubite posao i zbog toga niste u mogućnosti vraćati kredit, država će preuzeti plaćanje kamata, a vi ćete se morati snaći za razliku između kamate i glavnice. Da bi ostvarili pravo na pomoć, morate biti mlađi od 45 godina te zatražiti subvencioniranje stambenog kredita, odnosno jamstva za otplatu kamate do konca 2012. godine. 

Oslobođenje poreza na promet nekretnina ne plaćaju građani koji na temelju sklopljenog ugovora o kupoprodaji stječu prvu nekretninu, stan ili kuću, kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje, ako su kumulativno ispunjeni uvjeti da površina nekretnine, ovisno o broju članova uže obitelji, ne prelazi određenu površinu. Za jednu osobu to je do 50 četvornih metara, za dvije osobe do 65, za tri do 80, a za četiri do 90 kvadrata. Ako površina nekretnine prelazi zadane površine, porez na promet nekretnina plaća se na razliku površine. 

Građanin koji traži oslobađanje od poreza na promet nekretnina i članovi njegove uže obitelji ne smiju u vlasništvu ili suvlasništvu imati stanove ili kuće čija je ukupna, zbrojena, površina jednaka, veća ili do najviše 10 kvadrata manja od zakonom propisanih površina.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh