logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Kupnja stana koraci i dokumentacija

28/06/2012

Kupnja stana je veliki korak za svakoga, a kada se skupi sva potrebna dokumentacija postoje određeni koraci kako bi se i realizirala kupnja stana.

Kupnja stana je veliki korak za svakoga, a kada se skupi sva potrebna dokumentacija postoje određeni koraci kako bi se i realizirala kupnja stana.

Vrlo je važno prije sklapanja ugovora o kupoprodaji provjeriti stanje u zemljišnim knjigama. Nakon što ste provjerili urednost papira stana, slijedi sklapanje kupoprodajnog ugovora s prodavateljem. Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora (koji mora biti ovjereni kod javnog bilježnika) i nakon kompletne isplate prodavatelj izdaje kupcu potvrdu o primitku kupoprodajnog iznosa u cijelosti i dozvoljava uknjižbu prava vlasništva na ime kupca. Slijedi uknjižba prava vlasništva kupca u zemljišne knjige.

Ukoliko stan kupujete kreditom nakon što ste odabrali stan potrebno je u banci provjeriti kreditnu sposobnost tj. koji iznos kredita možete dobiti. Zatim nakon sklapanja ugovora sa prodavateljem potrebno je sa bankom sklopiti ugovor o kreditu i kod javnog bilježnika sa prodavateljem solemnizirati taj ugovor.  Javni bilježnik će sve papire rasporediti, odnosno što ostaje kod kupca, što ide u gruntovnicu, a što se vraća u banku. Nakon javnog bilježnika potrebno je u gruntovnici predati zahtjev za uknjižbu hipoteke banke na nekretninu, kako bi dobili novi ZK izvadak s uknjiženom hipotekom banke i rješenjem o upisanom teretu. Novi ZK izvadak s uknjiženom hipotekom banke i rješenje potrebno je odnijeti u banku te se dogovoriti o isplati kredita. Nakon isplate cijele ugovorene vrijednosti stana prodavatelj vam izdaje tabularnu ispravu ovjerenu kod javnog bilježnika.

Zadnji koraci su plaćanje poreza od 5% (ukoliko kupujete prvu nekretninu te rješavate vlastito stambeno pitanje postoji mogućnost oslobođenja plaćanja poreza), te prebacivanje režijskih brojila (struja, voda, plin…) na novog vlasnika.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh