logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Obračun kamata na pozajmice

24/05/2013

Obračun kamata na pozajmice definiran je zakonski. Davatelj zajma s primateljem zajma ugovara kamatnu stopu. Visina kamatne stope se slobodno ugovara, no pri ugovaranju treba voditi računa da se ne prekorači najviša stopa ugovornih kamata.

Obračun kamata na pozajmice definiran je zakonski. Davatelj zajma s primateljem zajma ugovara kamatnu stopu. Visina kamatne stope se slobodno ugovara, no pri ugovaranju treba voditi računa da se ne prekorači najviša stopa ugovornih kamata.

Zakonom o obveznim odnosima – ZOO (NN 35/05, 41/08) u čl. 26. uređena je stopa ugovornih kamata. Pri ugovaranju važno je voditi računa jesu li ugovaratelji trgovačka društva (pravne osobe) ili građani-fizičke osobe.
Zakonski je definirana maksimalna visina zatezne kamate, a koja visina je u izravnoj vezi s visinom eskontne stope HNB. Samim tim definirana je i maksimalna kamatna stopa na zajmove.

Ako zajam daje fizička osoba pravnoj osobi maksimalna visina kamatne stope ne može biti veća od 14% godišnje, odnosno ne može biti veća od važeće eskontne stope uvećane za 5 postotnih poena. Npr. ako je eskontna stopa 9% iz toga proizlazi da maksimalna zatezna kamata iznosi 14%.
Važno je istaknuti da se uvećanje eskontne stope za pet postotnih poena odnosi na situacije kad se u međusobnim ugovornim obvezama nalaze s jedne strane fizička, a s druge strane pravna osoba.

Ukoliko se u ugovornom odnosu s obje strane nalaze pravne osobe maksimalna visina zatezne kamate izračunava se uvećanjem eskontne stope za osam postotnih poena. Npr, ako je eskontna stopa 9% iz toga proizlazi da maksimalna zatezna kamata iznosi 17%.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh