logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Otpremnina kod otkaza, tko ima pravo na otpremninu?

06/08/2012

Ne znate tko ima pravo na otpremninu i koliko iznosi otpremnina kod otkaza? Prema zakonu o radu pravo na otpremninu imaju radnici koji nakon ozljede na radu ili profesionalne bolesti nisu vraćeni na rad.

Ne znate tko ima pravo na otpremninu i koliko iznosi otpremnina kod otkaza? Prema zakonu o radu pravo na otpremninu imaju radnici koji nakon ozljede na radu ili profesionalne bolesti nisu vraćeni na rad.

Isto tako pravo na otpremninu imaju radnici kojima je poslodavac otkazao ugovor o radu ako imaju minimalno dvije godine neprekinutoga rada kod poslodavca i ako otkaz ugovora o radu nije iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika. Otpremnina kod otkaza obračunava se prema minimalnom i maksimalnom iznosu otpremnine. Prema zakonu o radu propisana je minimalna osnovica za izračun otpremnine od 1/3 prosječne mjesečne bruto plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu za svaku navršenu godinu kod poslodavca. Ukoliko su kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu drukčije definirani izračun otpremnine od zakona, te je obračun povoljniji za radnika tada je poslodavac dužan radniku obračunati i isplatiti otpremninu u skladu sa odredbama iz tih dokumenata.

Isto tako poslodavac je dužan, najkasnije petnaest dana od dana isplate otpremnine, radniku dostaviti obračun iz kojeg je vidljivo kako su ti iznosi utvrđeni.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh