logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Pisanje poslovnih pisama, službeno dopisivanje

01/08/2012

Pisanje poslovnih pisama vještina je koja se mora naučiti jer službeno dopisivanje zahtijeva pridržavanje točno određenih pravila.

Pisanje poslovnih pisama vještina je koja se mora naučiti jer službeno dopisivanje zahtijeva pridržavanje točno određenih pravila.

Službeno dopisivanje odvijaju se unutar poduzeća ili između poduzeća i okoline, a mogu se izvoditi u papirnatom danas puno češće elektroničkom oblik u.Poslovno pismo je najčešći je oblik poslovnog komuniciranja. To je dokument koji se sastavlja i šalje posebno svakom poslovnom partneru, ali može biti poslano i na različite adrese. Poslovno pismo se sastoji od nekoliko glavnih dijelova, prvo je
zaglavlje koje sadrži sve bitne elemente, odnosno podatke pošiljatelja (naziv tvrtke, djelatnost i odredište – ulicu i broj, poštanski broj mjesta, i naziv mjesta poslovanja, žiro račun i dr.) Zatim, se navodi mjesto i datum odmah iza zaglavlja, u istom redu sa pozivnom oznakom. Sijedi adresa primatelja, koja se sastoji od naziva tvrtke, njene djelatnosti i odredišta (ulica, broj, poštanski broj, naziv mjesta). Pisma koja se šalju u inozemstvo moraju imati odredišnu zemlju, a adresa mora biti prilagođena zemlji u koju se šalje.

Predmet ili sažetak predstavlja kratak sadržaj poslovnog pisma, odnosno sažetkom se definira sama tema pisma, te se ispisuje ispod adrese, prije sadržaja pisma s lijeve strane. Sadržaj pisma je glavni dio pisma kojim se daje poslovna informacija. On također ima uobičajenu formu, a to je: početak ili otvaranje pisma, uvođenje u poruku, poruka ili suština (mora biti jasna, kratka i precizna), završni dio je
zaokruživanje poruke (sa željom za daljnju suradnju). Na kraju slijedi pozdrav ( primjerice sa S poštovanje …) i potpis kojim pismo dobiva značaj službenog dokumenta. Poslovno pismo potpisuje ovlašteno osoba koja zastupa firmu (direktor ili vlasnik). Potpis se sastoji od naziva tvrtke, imena i prezimena ovlaštene osobe sa titulom i vlastoručnog potpisa.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh