logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Popunjavanje mjenice, kako popuniti mjenicu

21/06/2012

Popunjavanje mjenice nije teško kada se jednom nauči kako popuniti mjenicu. U poslovnoj praksi najčešće se upotrebljavaju gotovi mjenični blanketi pri ispunjavanju mjenice.

Popunjavanje mjenice nije teško kada se jednom nauči kako popuniti mjenicu. U poslovnoj praksi najčešće se upotrebljavaju gotovi mjenični blanketi pri ispunjavanju mjenice.

Takvi obrasci imaju postojeće klauzule u koje samo treba upisati podatke. Rubrika za upisivanje datuma i mjesta izdavanja mjenice nalazi se u gornjem desnom uglu blanketa. Mjenicu je moguće izdati na bilo koju valutu s time da će u trenutku plaćanja dužnik morati plaćati iznos u onoj valuti koji je označen u samoj mjenici. Upisuju se glavnica i pripadajuće ugovorene kamate (obzirom da se radi o odgođenom plaćanju). Označavanjem dospjelosti mjenice utvrđuje se dan kada vjerovnik ima pravo prezentirati mjenicu dužniku na naplatu.

Pod rubrikom Klauzula u prazan prostor između platite za ovu i mjenicu u pravilu se upisuje odredba “Jedinu”, jer se mjenice izdaju u jednom primjerku. Klauzula “po naredbi” znači uputu trasanta trasatu da plati vjerovniku mjenični iznos osobno samom vjerovniku koji je naveden u mjenici. Klauzula “vrijednost primljena” je poruka trasanta trasatu o temeljnom poslu na osnovu kojeg je nastalo potraživanje remitenta od trasanta. Klauzula “izvješće trasatu” to znači da trasat nepoduzima nikakve radnje o isplati mjenice dok god trasant ne da odobrenje i upute za isplate.

Klauzula “plaćanje” obuhvaća postupak upisa takozvane domicilne klauzule. To znači da se ovom klauzulom pobliže određuje i navodi trasata koji nastupa kao trasantov opunomoćenik.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh