logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Pravo na dar za djecu

19/12/2012

Pravo na dar za djecu, pored božićnice i darova u naravi, smatra se materijalnim pravom radnika, a koji se uređuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili jednostavno odlukom poslodavca.

Pravo na dar za djecu, pored božićnice i darova u naravi, smatra se materijalnim pravom radnika, a koji se uređuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili jednostavno odlukom poslodavca.

Obzirom da se ova vrsta materijalnih prava ne uređuje Zakonom o radu ukoliko takvo pravo nije uređeno nekim od gore spomenutih akata, djelatnik nema pravne osnove za njegovo ostvarivanje. 
Pravo na dar za djecu podrazumijeva da poslodavac može u toku godine dodijeliti neoporezivo dar djetetu zaposlenika do 15 godina starosti (uključujući dijete koje do 31.12. tekuće godine navršava 15 godina starosti ) do 600,00 kn godišnje u novcu ili u naravi. Poslodavac može isplatiti takvu nagradu i djelatnicima koji su na bolovanju, porodiljnom dopustu, roditeljskom dopustu i slično. Bitno je da su te osobe uistinu zaposlenici tvrtke. Prigodnu nagradu poslodavac može isplatiti u novcu ili u naravi, s time da kod isplate u naravi mora voditi brigu da, sa stajališta poreza na dodanu vrijednost.

Iako je Vlada ove godine zbog recesije planirala srezati materijalna prava djelatnika zaposlenih u državnim i javnim službama ipak je odustala od prvotnog plana. Stečeno pravo na dodatak za dijete do 15 godina, popularno nazvan dar za djecu, nije se rezao, jer kako su rekli u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava “neki standardi se moraju održati”. S poreznog stanovišta važno je istaknuti, da ako kod istog poslodavca rade oba roditelja, tada poslodavac može bez poreza isplatiti dar jednom i drugom roditelju. Ograničenje jedino može postaviti akt na temelju kojeg se isplaćuje pravo. Neki kolektivni ugovori za isplatu dara djetetu postavljaju granicu do 12 godina starosti djeteta, a poslodavci mogu u takvim situacijama primijeniti najpovoljnije pravo za radnika i isplatiti dar za dijete sukladno poreznim propisima.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh