logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Procedura kupovine stana, vlasništvo stana

16/04/2012

Planirate kupiti stan, prije svega potrebno je provjeriti vlasništvo stana kojeg želite kupiti, a nakon toga slijedi procedura kupovine stana.

Planirate kupiti stan, prije svega potrebno je provjeriti vlasništvo stana kojeg želite kupiti, a nakon toga slijedi procedura kupovine stana.

Svakako je prije sklapanja ugovora o kupoprodaji potrebno provjeriti stanje u zemljišnim knjigama, odnosno utvrditi da li je osoba od koje želite kupiti nekretninu upisana kao vlasnik, da li je nekretnina opterećena teretima i da li se u pogledu iste vodi spor koji bi mogao utjecati na vlasništvo ili neko drugo upisano pravo.

Troškovi bilježnika ovise o tome kako se nekretnina kupuje, ako se ne kupuje putem bankovnog kredita onda se sastoje samo od troškova ovjere potpisa prodavatelja, a ako se kupuje putem kredita banke, onda postoji i trošak solemnizacije ugovora o hipoteci i popratnih dokumenata, koji se pak određuje po Javnobilježničkoj tarifi, opet na temelju vrijednosti nekretnine. Za uknjižbu prava vlasništva obvezno je platiti pristojbu u iznosu od 250,00 kn u korist državnog proračuna. Ugovore je potrebno predati i na gruntovnicu i na poreznu upravu, stoga uvijek pripremite više izvornika ugovora obzirom da ćete samom predajom navedenim institucijama odmah ostati bez dva izvornika. U roku od 30 dana od potpisa kupoprodajnog ugovora kupac je zakonski obvezan prijaviti poreznu obvezu ispostavi Porezne uprave na čijem se području nekretnina nalazi. Porez na promet nekretnina plaća se po jedinstvenoj poreznoj stopi od 5%, i to u roku od 15 dana od dana dostave rješenja.

Osobe koje kupnjom prve nekretnine rješavaju stambeno pitanje oslobođene su plaćanje poreza uz ispunjavanje određenih uvjeta.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh