logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Proces kupnje stana, predugovor o kupnji nekretnine

02/05/2012

Ukoliko ste se odlučili kupiti stan sigurno vas zanima proces kupnje stana. Sklapanju glavnog ugovora, prethodi sklapanje predugovora o kupnji nekretnine.

Ukoliko ste se odlučili kupiti stan sigurno vas zanima proces kupnje stana. Sklapanju glavnog ugovora, prethodi sklapanje predugovora o kupnji nekretnine.

Vrlo je važno prije sklapanja ugovora o kupoprodaji provjeriti stanje u zemljišnim knjigama, odnosno utvrditi najmanje slijedeće podatke: da li je osoba od koje želite kupiti nekretninu upisana kao vlasnik, da li je nekretnina opterećena teretima i da li se u pogledu iste vodi spor koji bi mogao utjecati na vlasništvo ili neko drugo upisano pravo. 
Sklapanju glavnog ugovora može prethoditi i sklapanje predugovora. Predugovor o kupoprodaji nekretnine je ugovor kojim se preuzima obveza da se poslije sklopi drugi, glavni ugovor. Takav predugovor mora sadržavati sve podatke nužne za opis nekretnine, te kupoprodajnu cijenu.

Prilikom sklapanja predugovora plaća se kapara (određeni iznos novca koji kupac daje prodavatelju kao znak da je ugovor sklopljen). Na temelju predugovora se ne može provesti upis vlasništva, stoga je potrebno sastaviti i potpisati glavni kupoprodajni ugovor. Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora (koji mora biti ovjereni kod javnog bilježnika) i nakon kompletne isplate prodavatelj izdaje kupcu potvrdu o primitku kupoprodajnog iznosa u cijelosti i dozvoljava uknjižbu prava vlasništva na ime kupca. Slijedi uknjižba prava vlasništva kupca u zemljišne knjige, plaćanje poreza od 5% (ukoliko kupujete prvu nekretninu te rješavate vlastito stambeno pitanje postoji mogućnost oslobođenja plaćanja poreza).

Zadnji korak je prebacivanje režijskih brojila (struja, voda, plin…) na novog vlasnika.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh