logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Promjena adrese, promjena adrese obrta

05/05/2014

Svaka promjena adrese, a isto tako i promjena adrese obrta zahtijeva skupljanje dokumentacije i određeno vrijeme.

Svaka promjena u poslovanju, pa tako i promjena adrese obrta treba se obavezno prijaviti kako bi dokumentacija obrta bila potpuna. Što sve treba napraviti kako bi se promijenila adresa? Koja je procedura i koje dokumente treba prikupiti? Sva ta pitanja, a i mnoga druga postavlja si svatko tko je vlasnik obrta i treba promijeniti adresu ili bilo što drugo vezano uz obrt. Vrlo je važno čim prije reagirati i promijeniti sve potrebno kako kasnije ne bi bilo problema. Koje su obaveze i dužnosti svakog obrta, odnosno vlasnika obrta nalaze se u Zakonu o obrtu.

Pridržavate li se tih odredbi nećete imati nikakvih problema. Dakle, sve o načinu i pravilima funkcioniranja obrta govori Zakon o obrtu. U tom zakonu se navodi i što se podrazumijeva pod sjedište obrta, kako se mijenja adresa sjedišta, gdje se sve obrt može obavljati, koji su uvjeti za obavljanje obrta, tko je pravna osoba koja obavlja obrt, kako zatvoriti obrt, koliko iznose kazne za pojedine prekršaje… Da se ne bi doveli u situaciju pa da morate plaćati bilo kakvu kaznu vrlo je važno dobro upoznati zakon. Prema tome vrlo je važno na vrijeme reagirati i promijeniti sjedište svog obrta.

Procedura promjene adrese obrta

Prema Zakon o obrtu postoji točno određena procedura kako promijeniti sjedište obrta, odnosno adresu obrta. Zakon točno definira što je sjedište obrta i kako se mijenja njegovo sjedište. Dakle, o tome govore članci 20. i 21.: “Članak 20. (1) Sjedište obrta je mjesto u kojem se obavlja obrt. Ako se obrt obavlja u više mjesta, sjedište je u jednome od mjesta koje obrtnik odredi. (2) Ako za obavljanje obrta nije potreban prostor, sjedište obrta je mjesto u kojemu obrtnik ima prebivalište, odnosno boravište.

Članak 21. (1) Obrtnik može promijeniti sjedište obrta. (2) Promjenu sjedišta obrta obrtnik ili pravna osoba prijavljuje mjesno nadležnom uredu državne uprave u županiji, odnosno uredu Grada Zagreba koji o tome donosi rješenje i upisuje promjenu sjedišta obrta u Obrtni registar. (3) Ako obrtnik mijenja sjedište obrta na područje druge županije uz prijavu iz stavka 2. ovoga članka dužan je priložiti i obrtnicu.” Dakle, prvi korak je da promjenu sjedišta prijavite u ured državne uprave u kojem ste i otvarali obrt. Ponesite sa sobom obrtnicu i štambilj.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh