logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Računanje radnog staža i starosna i prijevremena starosna mirovina

25/04/2012

Zanima vas kako izgleda računanje radnog staža, te koji su uvjeti kada nastupa starosna i prijevremena starosna mirovina.

Zanima vas kako izgleda računanje radnog staža, te koji su uvjeti kada nastupa starosna i prijevremena starosna mirovina.

Naime, radni staž računa se za vrijeme provedeno u radnom odnosu, odnosno u mirovinskom osiguranju. U staž se računa razdoblje koje je osoba provela nakon navršene 15. godine života u obveznome mirovinskom osiguranju i produženom osiguranju. Osiguranicima koji su sami obveznici plaćanja doprinosa računa se kao staž osiguranja razdoblje provedeno u osiguranju ako su u cijelosti plaćeni doprinosi za mirovinsko osiguranje i obveze koje proizlaze iz neuplaćenih doprinosa. U staž osiguranja računa se razdoblje provedeno u zaposlenju s punim radnim vremenom prema propisima o radu. Kao puno radno vrijeme smatra se i radno vrijeme kraće od 40 sati tjedno koje je kao takvo utvrđeno posebnim propisom ili kolektivnim ugovorom. U staž osiguranja računa se i razdoblje koje je osoba provela na bolovanju nakon prestanka zaposlenja, a za to je razdoblje primao naknadu plaće, te se u staž računa razdoblje provedeno na profesionalnoj rehabilitaciji, koristeći se s naknadom plaće u svezi s pravom na profesionalnu rehabilitaciju. Da bi osoba mogla ostvariti pravo na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu mora ispunjavati dva uvjeta – uvjet starosti i uvjet staža. Pravo na starosnu mirovinu stječe se kada osoba navrši 65 godina života i najmanje 15 godina mirovinskog staža. Pravo na starosnu mirovinu ima i osoba zaposlena s nepunim radnim vremenom kada navrši 65 godina života i ako provede 15 godina u osiguranju. Dok pravo na prijevremenu starosnu mirovinu stječe osoba kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža.

Pravo na starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu osoba stječe od dana kada su ispunjeni uvjeti za mirovinu, s tim što se to pravo može ostvariti tek nakon prestanka osiguranja (zaposlenje, obavljanje obrtničke ili poljoprivredne djelatnosti i dr.).


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh