logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Razlika između autorskog honorara i ugovora o djelu

24/07/2013

Ne znate koja je razlika između autorskog honorara i ugovora o djelu. Ako djelatnost i posao koji obavite spada u autorsko djelo u tom se slučaju priznaje 30 posto izdataka, a ne plaćaju se ni doprinosi.

Ne znate koja je razlika između autorskog honorara i ugovora o djelu. Ako djelatnost i posao koji obavite spada u autorsko djelo u tom se slučaju priznaje 30 posto izdataka, a ne plaćaju se ni doprinosi. Ako to nije slučaj jedino rješenje jest Ugovor o djelu.

Za svoj rad autor djela će primiti ugovoreni honorar, a da bi se uopće honorar mogao isplatiti potrebno je sklopiti ugovor o autorskom djelu isključivo u pisanom obliku. Ugovor treba sadržavati naziv djela na koje se odnosi, način korištenja te korisnika autorskog djela. 

Kod Ugovora o autorskom djelu, ne plaćaju se doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a priznaje se 30 posto troškova, pa je osnovica za obračun poreza i prireza na porez na dohodak u stvari 70 posto bruto ugovorenog iznosa.

Porez na dohodak se plaća 25 posto na osnovicu, dok prirez ovisi o prebivalištu fizičke osobe koja obavlja posao.

U slučaju da se posao koji obavljate honorarno za tvrtku ne može smatrati autorskim djelom potpisuje se Ugovora o djelu. Prema Ugovoru o djelu, tvrtka naručitelj je dužna uplatiti doprinose i porez i prirez na dohodak.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh