logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Razlika između zadužnice i bjanko zadužnice

19/12/2012

U Hrvatskoj se koriste dvije vrste zadužnica: obična i bjanko zadužnica. U daljnjem tekstu pojasniti koja je razlika između zadužnice i bjanko zadužnice.

U Hrvatskoj se koriste dvije vrste zadužnica: obična i bjanko zadužnica. U daljnjem tekstu pojasniti koja je razlika između zadužnice i bjanko zadužnice. Naime, kako bi, prilikom sklapanja određenog posla, ojačali svoj položaj, te u slučaju problema s naplatom lakše naplatili svoja potraživanja svakako od poslovnog partnera treba tražiti da izda zadužnicu. 

Zadužnica je pisana isprava kojom dužnik, svojim javno ovjerovljenim potpisom, daje suglasnost da se radi naplate potraživanja zaplijene sredstva s njegovih računa u bankama i prenesu na vaš račun.
Pravna snaga zadužnice proizlazi iz činjenice da ima učinak pravomoćnog rješenja o ovrsi, a njezina praktičnost je u činjenici što vjerovniku omogućuje zaštitu i naplatu potraživanja bez potrebe vođenja sudskog postupka. Obrazac za običnu zadužnicu nije propisan, tako da se obična zadužnica morati sastaviti.

Običnu zadužnicu mogu izdati fizičke i pravne osobe. Ukoliko zadužnicu izdaje pravna osoba treba provjeriti izdaje li je osoba koja je ovlaštena za zastupanje te pravne osobe (ta osoba mora biti upisana u sudski registar – pogledati uvodni tekst o sudskom registru), a ako je riječ o obrtu zadužnicu izdaje obrtnik.

Potpis dužnika mora biti ovjeren od javnog bilježnika. Zadužnica se izdaje u jednom primjerku. Ovjerom potpisa dužnika zadužnica stječe svojstvo pravomoćnog rješenja o ovrsi. U zadužnicu se upisuju podaci o vjerovniku i dužniku (ime i prezime, adresa ako je riječ o fizičkim osobama; ukoliko je riječ o pravnim osobama tada njeno ime, sjedište, a poželjno je i matični broj). Dospijeće tražbine može biti točno određeno, a može se npr. staviti da zadužnica dospijeva danom podnošenja na naplatu banci, što jača položaj vjerovnika.  

Bjanko zadužnica je sadržajno slična običnoj zadužnici, uz nekoliko značajnih razlika: u njoj se ne mora unaprijed odrediti tko je vjerovnik, kao ni iznos tražbine te se izdaje na propisanom obrascu i može se izdati samo na najviše propisane svote.

Obrazac za bjanko zadužnicu propisan je Pravilnikom o obliku i sadržaju bjanko zadužnice kojim su određene i najviše svote na koje se bjanko zadužnica može izdati.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh