logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Savjeti za kupnju laptopa

05/05/2014

Odlučili ste kupiti novi laptop, ali od mnoštva modela ne znate koji odabrati? Definirajte što vam je potrebno i kupite idealan laptop za svoje potrebe.

Prije svega postavite si pitanje: Za što vam treba laptop? Kupujete li ga za poslovne potrebe i putovanja, kao zamjenu za stolno računalo, za igranje igrica, ili nešto drugo? To je najbitnije pitanje koje si morate postaviti, jer bi se kupnjom krivog laptopa mogli razočarati.
Ukoliko ste u nekom dućanu već gledali laptope, mogli ste vidjeti ove pojmove: CPU, HDD, RAM, grafička i OS.
CPU (central processing unit) ili procesor je srce računala čija je zadaća procesiranje svih naredbi korisnika. Često se u opisu procesora može vidjeti da piše dual core ili quad core. To označava broj jezgri. Dual znači dvije, a quad četiri. Veći broj jezgri znači veću efikasnost procesora.
HDD ili SSD je tvrdi disk. On služi za skladištenje svih podataka na laptopu. Njegov kapacitet označava se u GB ili TB. Danas sve više hard diskova ima 1TB prostora što je jednako 1024GB.
RAM memorija je memorija koju računalo koristi za pohranjivanje trenutnih radnji. Čim više GB RAM-a računalo ima, više programa može biti otvoreno istovremeno, a da vam računalo ne šteka. Današnja računala bi trebala imati minimalno 4GB RAM-a.
Grafička kartica ima svoj RAM. Čim je veća brzina te memorije, kartica je bolja.
OS se odnosi na operativni sustav. OS-free znači da nema operativnog sustava.

Kupite laptop za svoje potrebe

Za poslovne potrebe ili putovanja predlažemo laptop sa solidnom grafičkom (ne prejakom, osim ako vam je posao rad s grafičkim alatima, snimkama i slično), malo više RAM-a, manjim ekranom (ne premalenim), izdržljivom baterijom te barem 3 USB priključka. Ako niste sigurni, u dućanu možete pitati za poslovne modele laptopa.
Ako trebate laptop kao zamjenu za stolno računalo, treba vam nešto jače i veće. Grafička bi trebala biti nešto jača ukoliko planirate gledati filmove ili igrati igrice, procesor bi također trebao biti nešto jači. Laptop bi trebao imati više USB priključaka, ali nije uvjet. Baterija ne treba biti jaka.
Ako kupujete laptop za igranje igrica, morat ćete izdvojiti nešto više novca. Treba vam jako dobra grafička, jaki procesor s jakim hlađenjem, dobra memorija i mnogo prostora na hard disku.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh