logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Status slobodnog umjetnika uvjeti

24/07/2013

Što je status slobodnog umjetnika i kako do njega? Umjetnik dobiva status slobodnog, tj. samostalnog umjetnika kada na temelju svoga umjetničkog rada ostvari pravo da mu se iz proračuna uplaćuju doprinosi za mirovinsko i invalidsko te zdravstveno osiguranje.

Što je status slobodnog umjetnika i kako do njega? Umjetnik dobiva status slobodnog, tj. samostalnog umjetnika kada na temelju svoga umjetničkog rada ostvari pravo da mu se iz proračuna uplaćuju doprinosi za mirovinsko i invalidsko te zdravstveno osiguranje.

Samostalni umjetnik na temelju svoga umjetničkog rada ima pravo postati članom HZSU-a te podnijeti zahtjev da mu se doprinosi za mirovinsko i invalidsko te zdravstveno osiguranje plaćaju iz sredstava proračuna Republike Hrvatske, ukoliko udovoljava kriterijima iz Pravilnika o postupku i uvjetima za priznavanje prava samostalnih umjetnika na uplatu doprinosa za mirovinsko i invalidsko te zdravstveno osiguranje iz sredstava proračuna Republike Hrvatske.
Zahtjev za priznavanje prava za uplatu doprinosa podnosi se Stručnom povjerenstvu, putem Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, od 15. do 30. rujna tekuće godine.

Zahtjev rješava Stručno povjerenstvo, uz naknadno odobrenje ministra kulture. Stručno povjerenstvo razmatra umjetničko stvaralaštvo i javno djelovanje podnositelja zahtjeva tijekom posljednjih pet godina. 


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh