logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Što je božićnica, kako isplatiti božićnicu

03/12/2012

Što je božićnica? Božićnica je prigodna nagrada koja se smatra materijalnim pravom radnika, a koja nije izravno uređena Zakonom o radu već se uređuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili jednostavno odlukom poslodavca. Kako isplatiti božićnicu?

Što je božićnica? Božićnica je prigodna nagrada koja se smatra materijalnim pravom radnika, a koja nije izravno uređena Zakonom o radu već se uređuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili jednostavno odlukom poslodavca. Kako isplatiti božićnicu?

Sva materijalna prava na koje radnik ima pravo trebaju biti uređena ugovorom o radu, pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom iz razloga što ista nisu definirana u Zakonu o radu. U praksi su često materijalna prava uređena i ugovorom o radu i kolektivnim ugovorom. U takvim slučajevima primjenjuju se materijalna prava koja su za radnika povoljnija, a temeljem čl. 7. Zakona o radu. Osim isplata materijalnih prava u novcu ista mogu biti isplaćena u naravi. U tom slučaju potrebno je voditi računa da ukupna isplaćena svota u naravi sadržava i porez na dodanu vrijednost.         

Ukoliko materijalna prava nisu definirana ugovorom o radu, pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom, a poslodavac ih ne želi isplaćivati, u tom slučaju radnik ih neće ostvariti iako ih zahtjeva.
Poslodavac može isplatiti takvu nagradu i djelatnicima koji su na bolovanju, porodiljnom dopustu, roditeljskom dopustu i slično. Bitno je da su te osobe uistinu zaposlenici tvrtke. Prigodnu nagradu poslodavac može isplatiti u novcu ili u naravi, s time da kod isplate u naravi mora voditi brigu da, sa stajališta poreza na dodanu vrijednost.

Prema Pravilniku o porezu na dohodak, isplate prigodnih nagrada do 2.500,00 kn godišnje (božićnica, naknada za godišnji odmor i slično) ne smatraju se primicima od nesamostalnog rada, odnosno ne smatraju se plaćom i ne oporezuju se, pa se na njih ne plaćaju doprinosi, porez i prirez.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh