logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Što je cesija

27/06/2014

Cesija je prijenos otuđivog potraživanja sa dosadašnjeg vjerovnika na novog vjerovnika.

Danas postoji veliki broj dokumenata i propisa,a termini koji ih označavaju su vrlo bitni i svatko bi trebao znati što koji pojam znači. Tako je naprijmer i termin cesija vrlo nepoznat širem svijetu, pa ga je potrebno razjasniti.

Značenje cesije ili ustup tražbine je prijenos otuđivog potraživanja dosadašnjeg vjerovnika na novog vjerovnika, pri čemu dužnik i tražbina ostaju nepromijenjeni. Cesija je pravni proces kojem prethodi posao koji je glavni faktor, pa razlozi zbog kojih dolazi do cesije mogu biti različiti. U ovom slučaju misli se na darivanje, kupnju plaćanje duga i ustupanje određenog zaloga.
Kod ugovaranja cesije važno je znati kako ona ima tri moguće glavne osnove– ugovor, zakon i odluka suda , odnosno drugog državnog tijela, te tri subjekta – vjerovnik, novi vjerovnik i dužnik.

Naplatna ili besplatna cesija bitna je za odnos između starog i novog vjernika, jer kod naplatne stari vjerovnik uvijek odgovara za postojanje tražbine, dok kod besplatne ne odgovara, već se to posebno ugovara. Kada je u pitanju besplatna cesija stari vjerovnik ne odgovara ni za bonitet ni za veritet.
Postoje i posebni slučajevi cesije, a to su: ustupanje umjesto ispunjenja, ustupanje radi ispunjenja, te ustup radi osiguranja.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh