logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Što je devizna klauzula

28/12/2012

Što je devizna klauzula? Vlautna klauzula se unosi u kupoprodajne ugovore kako bi se vjerovnik novčane obveze zaštitio od promjena vrijednosti novca u razdoblju između nastanka novčane obveze i trenutka njezina dospijeća.

Što je devizna klauzula? Vlautna klauzula se unosi u kupoprodajne ugovore kako bi se vjerovnik novčane obveze zaštitio od promjena vrijednosti novca u razdoblju između nastanka novčane obveze i trenutka njezina dospijeća. Valutna klauzula može biti pozitivna i puna valutna klauzula, a njome se eliminira valutni rizik.

Valutna klauzula, zaštitna klauzula kojom se eliminira valutni rizik vezana je uz tečaj stabilne valute kojom se ugovorne strane štite od moguće devalvacije (u slučaju vjerovnika) ili revalvacije (kod dužnika), koje dovode do povećanja ili smanjenja ugovorenog iznosa plaćanja. Uobičajeni je instrument zaštite u međunarodnim plaćanjima, izvoznika (od devalvacije) ili uvoznika (od revalvacije). Javlja se i u uvjetima nestabilne domaće valute sa visokom stopom inflacije, kao instrument zaštite od mogućih rizika koje mogu izaći u takvim prilikama. U Hrvatskoj, HNB poslovnim bankama posuđuje novac tako da se one zadužuju vani, koje potom HNB mijenja u kune, odnosno radi na principu mjenjačnice, kako bi održala kunu nerealno jakom, praveći na taj način nerealno velik vanjski dug kao posljedicu održanja tečaja. Zbog ove prakse svi krediti imaju valutnu klauzulu.

Valutna klauzula osigurava načelo monetarnog nominalizma, tj. njome se osigurava da dužnik plati onaj broj novčanih jedinica na koju obveza glasi, a vezanu uz valutnu klauzulu dug ostaje realan a ne povijesno devalviran.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh