logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Što je etažiranje stana, postupak etažiranja

03/09/2012

Ukoliko vas zanima što je etažiranje stana, te postupak etažiranja, odnosno što je potrebno za dobivanje vlasničkog lista saznajte u nastavku. Etažiranje je postupak kojim uspostavljate vlasništvo nad točno određenim dijelom zgrade, odnosno nad vašim stanom i njemu pripadajućih dijelova.

Ukoliko vas zanima što je etažiranje stana, te postupak etažiranja, odnosno što je potrebno za dobivanje vlasničkog lista saznajte u nastavku. Etažiranje je postupak kojim uspostavljate vlasništvo nad točno određenim dijelom zgrade, odnosno nad vašim stanom i njemu pripadajućih dijelova.

Jednostavno rečeno, ukoliko ste vlasnik stana u nekoj zgradi koja nije etažirana, vi ste ustvari vlasnik jednog nedefiniranog dijela te zgrade, odnosno nije potpuno jasno koji je dio zgrade u vašem vlasništvu. Jedini pravni dokaz da se vi vlasnik stana je izvadak iz zemljišnih knjiga tj. gruntovnice. Etažiranje može izvršiti sudski vještak ili ovlaštena pravna osoba (tvrtka). Sudski vještak ili druga ovlaštena stručna osoba mora prikupiti tehničku dokumentaciju i usporediti je sa stvarnim stanjem, izmjeriti objekt i napraviti nacrt u slučaju da ne postoji tehnička dokumentacija.

Zatim mora izraditi elaborat etažiranja koji sadrži tabelarni prikaz veličine i vrste prostora, zatim vlasništva nad posebnim i zajedničkim dijelovima zgrade, prijedlog razdiobe posebnih i zajedničkih dijelova, prijedlog razdiobe građevinskog zemljišta predmetne nekretnine s obzirom na udjele u vlasništvu na posebne dijelove nekretnine. Tu je sadržan i grafički dio elaborata te prijedlog upisa u zemljišne knjige.

Isto tako, izrađuju se “Opći uvjeti” koji se odnose na suvlasnike i korištenje nekretnine, te se radi “Sporazum” o prihvaćanju elaborata koji potpisuju svi suvlasnici, što uvjetuje gruntovnica. Nakon ovog postupka vlasništvo se upisuje u zemljišne knjige, upisom u zemljišne knjige, gruntovnicu, katastar, stanar stječe pravo na vlasnički list, jedini pravi dokaz o vlasništvu nad stanom.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh