logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Što je fiskalizacija, obveznici fiskalizacije

28/12/2012

Što je fiskalizacija i tko su obveznici fiskalizacije? Fiskalizacija znači provedbu mjera radi uvođenja nadzora nad izdavanjem računa koji se plaćaju u gotovini, a cijela ideja se bazira na postavljanju elektroničkih uređaja koji su putem internetske veze povezani sa Poreznom upravom koja svaki izdani račun evidentira.

Što je fiskalizacija i tko su obveznici fiskalizacije? Fiskalizacija znači provedbu mjera radi uvođenja nadzora nad izdavanjem računa koji se plaćaju u gotovini, a cijela ideja se bazira na postavljanju elektroničkih uređaja koji su putem internetske veze povezani sa Poreznom upravom koja svaki izdani račun evidentira.

Fiskalizacija je obveza izdavanja računa preko elektroničkih naplatnih uređaja izravno povezanih s Poreznom upravom. Zakonom o fiskalizaciji se namjerava uvesti potpunija kontrola i nadzor Porezne uprave nad prometom poduzetnika koji isporuke dobara i usluga naplaćuju u gotovini, s ciljem bolje naplate poreza, suzbijanja sive ekonomije i smanjivanja poreznih utaja. Pri tome se pojam gotovinske naplate definira šire od dosadašnjih definicija, pa se osim izravne predaje novčanica pod gotovinskom naplatom smatra i plaćanje čekovima, kreditnim karticama i drugim sredstvima plaćanja, sve osim izravnog plaćanja preko transakcijskih bankovnih računa. Obveznici provođenja fiskalizacije pravne su i fizičke osobe obveznici poreza na dobit i fizičke osobe obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti. Ustanove, udruge i druge pravne osobe koje nisu obveznici poreza na dobit nemaju obvezu fiskalizacije iako možda neke isporuke naplaćuju u gotovini.

Poduzetnici koji ostvaruju promete prodajom karata i žetona u putničkom prometu, prodajom ulaznica, prodajom na tržnicama, od prodaje tiska, vlastitih poljoprivrednih proizvoda, prodajom proizvoda i usluga u poštanskom prometu, od igara na sreću i zabavnih igara, prodajom putem automata, pružanjem bankarskih usluga i poduzetnici koji ostvareni promet evidentiraju preko instaliranih mjernih uređaja (npr. struja, plin, telefon) nisu obveznici fiskalizacije.
Neki od tih poduzetnika ni prema propisima o porezu na dodanu vrijednost ne moraju izdavati račune. Predviđeno je da osim nabrojenih, Vlada može na prijedlog ministra financija donijeti odluku o oslobađanju neke djelatnosti od obveze fiskalizacije.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh