logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Što je franšiza, franšiza u osiguranju

16/01/2012

U ugovoru o sklapanju osiguranja susrećete se s pojmom franšiza, ali ne znate što je franšiza i to franšiza u osiguranju.
Franšiza je učešće osiguranika u šteti.

U ugovoru o sklapanju osiguranja susrećete se s pojmom franšiza, ali ne znate što je franšiza i to franšiza u osiguranju.
Franšiza je učešće osiguranika u šteti.

Ugovaranje franšize podrazumijeva da osiguranik na vlastiti teret snosi jedan dio štete i da se naknada iz osiguranja umanjuje za ugovoreni iznos franšize. Franšiza se dijeli u dvije osnovne kategorije i to kvalitativnu i kvantitativnu franšizu. Kvalitativnom franšizom u cijelosti se isključuje pokriće i naknada nekih skupina rizika, a koji mogu biti pokriveni nekom drugom vrstom osiguranja. Dok kvantitativna franšiza ograničava pravo osiguranika na dio naknade štete, a može se ugovoriti u postotku od osigurane svote ili u apsolutnom iznosu. Kvantitativna franšiza može biti integralna franšiza što znači da ako šteta prijeđe iznos franšize osiguraniku se isplaćuje šteta u punom iznosu. Zatim, odbitna franšiza što znači da ako je šteta ispod iznosa franšize osiguranik ne ostvaruje nikakvu nadoknadu, a ako je šteta iznad iznosa franšize tada se uvijek od štete odbija iznos franšize. Kod odbitne franšize osiguranika nikada ne može ostvariti naknadu štete u stopostnom iznosu.

I na kraju fiksna godišnja franšiza je odbitna franšiza koja se primjenjuje sve dok visina ukupnih odbitaka franšize ne dosegne ugovoreni ukupni iznos franšize za tu godinu. Kad se dosegne ukupni godišnji iznos franšize osiguravatelj za svaku slijedeću štetu isplaćuje puni iznos odštete kao da franšiza nije bila ugovorena.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh