logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Što je leasing – kupovina auta na leasing

08/12/2011

Kupiti automobil na kredit ili leasing u čemu je razlika? Isplati li se kupovina auta na leasing i što je leasning?

Kupiti automobil na kredit ili leasing u čemu je razlika? Isplati li se kupovina auta na leasing i što je leasning? Izraz ‘leasing’ potječe od engleske imenice ‘lease’ što u prijevodu znači najam.

Leasing je alternativan način financiranja gdje je potrebno istaknuti korištenje objekta leasinga, a ne posjedovanje. Dakle, ako kupujete automobil preko leasinga on neće glasiti na vas osobno već dobivate taj automobil na korištenje.

U poslovnoj praksi leasing se pojavljuje u više oblika, a osnovna podjela je na financijski i operativni leasing. Temeljna razlika između financijskog i operativnog leasinga trebala bi biti u dužini trajanja ugovora, te snošenju troškova i rizika tj. pitanja tko će postati vlasnik predmeta leasinga nakon što se plati zadnja rata leasinga.

Kod financijskog leasinga ugovoreno trajanje ugovora je obično duže, nije predviđena mogućnost otkaza ugovora, a rizik i troškove održavanja, popravaka, osiguranja i slično snosi primatelj leasinga koji na kraju stječe vlasništvo nad predmetom leasinga.

Operativni leasing se ocjenjuje kao najbliži zakupu. Ugovor se sklapa na kraće vrijeme, a usluga leasinga, u pravilu, obuhvaća troškove financiranja, održavanja, osiguranja i slično, ti troškovi su uključeni u leasing rate, a korisnik mora vratiti predmet leasinga nakon što plati zadnju ratu, dakle ne stječe vlasništvo.

Neki stručnjaci ističu da je kredit bolji za fizičke osobe, a leasing je bolji za pravne osobe osobito kada se radi o automobilu. Prilikom kupovine automobila tražite od prodavatelja da vam napravi ponudu za kredit i za leasing i sami procijenite koji oblik vam se više isplati.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh