logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Što je obračunska jedinica?

18/02/2013

Što je obračunska jedinica? Obračunska jedinica je jedinični vremenski interval koji se upotrebljava za obračun i naplatu javnih govornih usluga u nepokretnoj i pokretnoj telekomunikacijskoj mreži.

Što je obračunska jedinica? Obračunska jedinica je jedinični vremenski interval koji se upotrebljava za obračun i naplatu javnih govornih usluga u nepokretnoj i pokretnoj telekomunikacijskoj mreži.

Cijena ostvarenog telekomunikacijskog prometa izražava se po minuti, a naplaćuje se korisniku usluga prema ostvarenom telekomunikacijskom prometu u obračunskom razdoblju, uz primjenu obračunskih jedinica. Cijena javnih govornih usluga u nepokretnoj telekomunikacijskoj mreži određuje se prema vrsti poziva (unutar vlastite telekomunikacijske mreže, prema drugoj nepokretnoj ili pokretnoj telekomunikacijskoj mreži, prema međunarodnim nepokretnim ili pokretnim telekomunikacijskim mrežama), vremenu uspostave poziva (u vrijeme jakog ili slabog telekomunikacijskog prometa) i primijenjenoj obračunskoj jedinici.

Obračunska jedinica obračunava se i naplaćuje u cjelini na način da se poziv obračunava I naplaćuje kao zbroj obračunskih jedinica za vrijeme trajanja poziva, a obračunska jedinica unutar koje je završio poziv obračunava se kao cijela obračunska jedinica. Kod dva vodeća hrvatska mobilna operatera Obračunska jedinica za govorne pozive unutar Hrvatske iznosi 60 sekundi za prvu minutu poziva, a nakon prve minute obračunska jedinica je 1 sekunda (60/1); ukoliko nije drugačije navedeno uz pojedini tarifni model, opciju ili uslugu. Obračunska jedinica za prijenos podataka unutar Hrvatske 10 kB, osim ako drugačije nije navedeno uz pojedini tarifni model, opciju ili uslugu. Obračunska jedinica za govorne pozive u roamingu je 60 sekundi za odlazne i dolazne pozive (govorne, fax i GSM podatkovne pozive); obračunska jedinica za prijenos podataka u roamingu je 10 kB; osim ako drugačije nije navedeno uz pojedini tarifni model, opciju ili uslugu.

Obračun se uvijek zaokružuje na veći broj. Traje li poziv 54 sekunde, zaokružit će se na 60 sekundi kod prve minute poziva. Traje li poziv npr. 1 minutu i 7 sekundi, točno toliko će biti naplaćeno (uz obračunsku jedinicu 60/1).


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh