logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Što je porezna olakšica

28/11/2012

Što je porezna olakšica? Porezne olakšice su izdaci koji su priznati kao trošak i koji smanjuju poreznu osnovicu. Rezultat je povrat poreza ili plaćanje manjeg poreza.

Što je porezna olakšica? Porezne olakšice su izdaci koji su priznati kao trošak i koji smanjuju poreznu osnovicu. Rezultat je povrat poreza ili plaćanje manjeg poreza.

Porezne olakšice, odnosno umanjenja dohotka, prema članku 36. i 54. stavku 1. Zakona o porezu na dohodak koje se mogu koristiti pri podnošenju godišnje porezne prijave su: osnovni osobni odbitak (1.800,00 kuna mjesečno, odnosno umirovljenik do 3.200,00 kuna mjesečno), osobni odbitak za uzdržavane članove i uzdržavanu djecu te njihovu i vlastitu invalidnost / tjelesno oštećenje poreznog obveznika, uvećani osnovni osobni odbitak za područja posebne državne skrbi i brdsko – planinska područja.

Porezna olakšica može se ostvariti i za uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje u tuzemstvu, ako porezni obveznik nije drukčije osiguran, do visine propisanoga obveznog doprinosa za zdravstveno osiguranje te darovanja za kulturne, odgojno-obrazovne, znanstvene, zdravstvene, humanitarne, športske i vjerske svrhe, udrugama i drugim osobama koje te djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima, do visine 2% primitaka za koje je u prethodnoj godini podnesena godišnja porezna prijava.

Također, porezni obveznici mogu koristiti i oslobođenja za hrvatske ratne vojne invalide (HRVI) i članove obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, te sukladno članku 53. Zakona HRVI ne plaćaju porez na dohodak od nesamostalnog rada razmjerno stupnju svoje invalidnosti.

Porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost iz članka 18. Zakona (obrtnici, slobodna zanimanja i djelatnost poljoprivrede i šumarstva), odnosno obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga prema člancima 19. do 24. Zakona, mogu i dalje koristiti porezne olakšice odnosno umanjenja dohotka prema članku 6. stavku 3. i članku 54. stavku 2. Zakona, odnosno mogu umanjiti dohodak za: iznos isplaćenih plaća i uplaćenih doprinosa na plaću novim radnicima, iznos državne potpore za naukovanje za obrtnička zanimanja, prema posebnim propisima, iznos državne potpore za obrazovanje i izobrazbu, prema posebnim propisima, izdatke istraživanja i razvoja, preneseni gubitak (prijenos sljedećih 5 godina).

Ako obavljaju djelatnosti na područjima posebne državne skrbi (PPDS) i brdsko-planinskim područjima (BPP) tada mogu umanjiti porez na dohodak od tih djelatnosti za 100% na PPDS prve skupine, 75% na PPDS druge skupine i 25% na PPDS treće skupine i BPP.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh