logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Što je posjedovni list?

26/11/2012

U katastarskim uredima vodi se evidencija o posjedu i posjedovnim listovima. Što je posjedovni list? U posjedovne listove upisuju se posjednici katastarskih čestica i unose pisani podaci o katastarskim česticama (broj, adresa, način uporabe, izgrađenost, površina).

U katastarskim uredima vodi se evidencija o posjedu i posjedovnim listovima. Što je posjedovni list? U posjedovne listove upisuju se posjednici katastarskih čestica i unose pisani podaci o katastarskim česticama (broj, adresa, način uporabe, izgrađenost, površina). Prijepis posjedovnog lista izdaje se na zahtjev stranke u nadležnom uredu za katastar.

Posjedovni list sadrži podatke o imenu i prezimenu odnosno nazivu, matičnom broju, te prebivalištu odnosno sjedištu vlasnika ili ovlaštenika katastarskih čestica, kao i podatke o tim česticama- broju, nazivu, načinu korištenja i površini čestica, zatim broju lista katastarskog plana. U jednom posjedovnom listu može biti upisano više katastarskih čestica, odnosno jedna katastarska čestica može biti upisana u više posjedovnih listova. U posjedovni list upisuju se i nositelji prava na katastarskim česticama. Upisima u posjedovne listove ne stječe se pravo vlasništva niti druga knjižna prava. Posjedovni listovi osnovani po propisima koji su vrijedili do donošenja Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina sadržavaju podatke o ukupnom posjedu nekog posjednika u određenoj katastarskoj općini.

Posjedovni list tekstualno prezentira nekretninu – na sličan način kao i zemljišnoknjižni izvadak, a sadrži i vodi podatke o vrsti nekretnine i zemljišta (kuća, stambena zgrada, pomoćni objekt, oranica, vinograd, šuma i sl.) i njihovim površinama, te i podatke o posjednicima opisane nekretnine. Dosta često oznaka zemljišnoknjižne čestice ne odgovara katastarskoj numeraciji, te se obično kroz posjedovni list vrši izjednačavanje zemljišnoknjižnih čestica sa katastarskim česticama. Katastarski podaci služe za potrebe identifikacije građevine, međutim u mnogim slučajevima služe i kao dokaz o legalitetu građevine u prostoru.

Prijepis posjedovnog lista je javna isprava kojom se dokazuje kako je pisanim podacima opisana neka katastarska čestica i tko je u katastru upisan kao njezin korisnik. Do donošenja novih pripisa u katastar su se upisivali posjednici katastarskih čestic, a danas se u njega upisuju vlasnici.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh