logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Što je potrebno za legalizaciju objekta

26/11/2012

Legalizacija objekta je ishođenje odgovarajućeg akta kojim se bespravno izgrađeni objekt legalizira. Što je potrebno za legalizaciju objekta? Legalizacijom objekta se ne rješavaju imovinsko pravni odnosi već samo legalnost objekta (kao da je rađen po dozvoli).

Legalizacija objekta je ishođenje odgovarajućeg akta kojim se bespravno izgrađeni objekt legalizira. Što je potrebno za legalizaciju objekta? Legalizacijom objekta se ne rješavaju imovinsko pravni odnosi već samo legalnost objekta (kao da je rađen po dozvoli).

Ovisno o ukupnoj brutto površini zgrade, odnosno objekta, podijeljeni su u četiri kategorije: zahtjevna zgrada, manje zahtjevna zgrada, jednostavna zgrada i pomoćna zgrada. U skladu s tim izrađuje se potrebna dokumentacija u uredu ovlaštenog arhitekta, geodeta, inžinjera građevine ili u uredu koji pokriva sve navedene struke. Nakon analize mogućnosti, prihvaćanja ponude i procedure sljedi izlazak na teren i izmjera, te izrada dokumentacije: arhitektonske snimke, geodetske snimke te izjava statičara (za iznad 400m²).

Kada je izrađena tehnička dokumentacija predaje se zahtjev za izdavanje Rješenja o izvedenom stanju u Odjel za graditeljstvo lokalne ili regionalne samouprave (nadležno upravno tijelo prema definiciji zakona). Prilikom predaje zahtjeva za izdavanje Rješenja o izvedenom stanju, osim što je potrebno priložiti  tehničku dokumentaciju, plaća se i upravna pristojba (cca 70kn). Nadležni referent  nakon što pregleda projekte, izvrši očevid i provjeru na terenu te ustanovi da objekt odgovara uvjetima za legalizaciju u skladu sa postojećim zakonom, šalje projekte za obračun Naknade za legalizaciju, a naknadno i za obračun komunalnog i vodnog doprinosa.

Potom slijedi plaćanje  Naknade za legalizaciju ili minimalno prve rate te dobijanje Rješenja o izvedenom stanju čiji je sastavni dio tehnička dokumentacija izrađena u postupku legalizacije

Tehnička dokumentacija potrebana za četiri kategorije objekata:
Za zahtjevnu zgradu potrebno je priložiti tri primjerka geodetske snimke izvedenog stanja, odnosno kopije katastarskog plana ako je nezakonito izgrađena zgrada evidentirana na katastarskom planu, tri primjerka arhitektonske snimke izvedenog stanja nezakonito izgrađene zgrade koju je izradio ovlašteni arhitekt, izjavu ovlaštenog inženjera građevinarstva da nezakonito izgrađena zgrada ispunjava bitni zahtjev mehaničke otpornosti i stabilnosti prema propisima koji su važili u vrijeme kada je zgrada građena ili prema važećim propisima, ako se radi o završenoj zgradi, odnosno njezinom dijelu.
Manje zahtjevna zgrada: tri primjerka geodetskog snimka, odnosno kopije katastarskog plana ako je nezakonito izgrađena zgrada evidentirana na katastarskom planu, tri primjerka snimke izvedenog stanja nezakonito izgrađene zgrade koju je izradio ovlašteni arhitekt ili ovlašteni inženjer građevinarstva (u daljnjem tekstu: snimka izvedenog stanja).

Jednostavna zgrada: tri primjerka geodetskog snimka, odnosno kopije katastarskog plana ako je nezakonito izgrađena zgrada evidentirana na katastarskom planu, iskaz površina i obračunske veličine zgrade (građevinska (bruto) površina, broj etaža i visina zgrade (u metrima), te obračunske veličine zgrade prema posebnim propisima kojima se uređuje obračun komunalnog doprinosa i vodnog doprinosa) koji je izradio ovlašteni arhitekt ili ovlašteni inženjer građevinarstva, foto dokumentaciju (najmanje četiri fotografije u boji ili crno bijele koje prikazuju sva pročelja zgrade) i iskaz podataka za obračun naknade za zadržavanje zgrade u prostoru, koji je izradio ovlašteni arhitekt ili ovlašteni inženjer građevinarstva. Pomoćna zgrada: tri primjerka kopije katastarskog plana i akt na temelju kojega je osnovna zgrada izgrađena ili drugi dokaz da je osnovna zgrada zakonito izgrađena.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh