logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Što znači u sustavu PDV-a

31/08/2012

Zanima vas što znači biti u sustavu PDV-a, dakle, da bi poduzetnik bio obveznik PDV-a mora biti u sustavu PDV-a. Što znači da si poduzetnik može odbiti pretporez po ulaznim računima.

Zanima vas što znači biti u sustavu PDV-a, dakle, da bi poduzetnik bio obveznik PDV-a mora biti u sustavu PDV-a. Što znači da si poduzetnik može odbiti pretporez po ulaznim računima.

Naime, poduzetnik pri izdavanju računa na cijenu obračunava PDV, ali kada dobije račun od druge tvrtke za PDV sa tog računa postaje pretporez kojeg si može odbiti. Tvrtke koje su u sustavu PDV-a moraju voditi knjige URA/IRA i mjesečno ili tromjesečno obračunavati i plaćati PDV. U sustav PDV-a ulazi se po vlastitoj odluci ili po sili zakona. Ulazak u sustav PDV-a po vlastitoj odluci može se odmah pri osnivanju tvrtke ili prije početka neke poslovne godine. Ulazak u sustav PDV-a po sili zakona vrši se nakon što poduzetnik u određenoj poslovnoj godini ostvari isporuke veće od 85.000
kn, tada će u slijedećoj će godini biti u ustavu PDV-a. Ukoliko tvrtka u tekućoj godini ostvarili isporuke veće od 85.000 kn, do 15. siječnja slijedeće mora o tome obavijestiti nadležnu ispostavu porezne uprave, koja će donijeti rješenje o ulasku u sustav.

Podsjećamo da je promjenom Zakona o porezu na dodanu vrijednost podignut prag ulaska u sustav PDV-a i to sa dosadašnjih 85.000,00 kn na 230.000,00kn (ovdje se radi isporukama dobara i usluga bez uračunatog PDV-a).


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh