logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Vrste obveznica, korporativne obveznice i državne obveznice

16/08/2012

Korporativne obveznice i državne obveznice vrste su obveznica koje se značajno razlikuju. Prema definiciji državna obveznica je dužnički vrijednosni papir kojim se država kao izdavalac obvezuje da će u određenom roku vratiti pozajmljena sredstva uz određenu kamatu.

Korporativne obveznice i državne obveznice vrste su obveznica koje se značajno razlikuju. Prema definiciji državna obveznica je dužnički vrijednosni papir kojim se država kao izdavalac obvezuje da će u određenom roku vratiti pozajmljena sredstva uz određenu (fiksnu) kamatu.

Kamata se pri tome može isplaćivati odjednom, zajedno s glavnicom u trenutku dospijeća obveznice, ili periodično, u ratama. Otplata u ratama u pravilu se vrši u jednakim iznosima za svako razdoblje (obveznice s fiksnim prihodom), iako može biti i u različitim iznosima (obveznice s varijabilnim prihodom). Državne obveznice mogu biti dugoročne, srednjoročne ili kratkoročne te s indeksnom klauzulom ili bez nje. Iako su državne obveznice prvenstveno kreditni instrument, one mogu služiti i kao platežno sredstvo prema državi. Državna je obveznica jedan od najsigurnijih vrijednosnih papira, jer za njezinu isplatu garantira država.

Dok korporativne obveznice može izdavati kompanija baš kao i dionice. Velike korporacije imaju veliku fleksibilnost kada je u pitanju koliko duga mogu izdati: granica im je sve što tržište može podnijeti. Općenito, kratkoročne korporativne obveznice su one na manje od pet godina; srednjoročne od pet do dvanaest godina i dugoročne su na više od dvanaest godina. Korporativne obveznice su karakterizirane visokim prinosima jer nose veći rizik od državnih obveznica. Dobro je to da one mogu biti najbolje ulaganje s fiksnim prinosom, upravo zbog rizika kojeg investitor mora preuzeti. Kreditna kvaliteta kompanije je jako važna: veća kvaliteta tvrtke, manja je kamata koju investitor dobiva.

Ostale varijacije na korporativne obveznice uključuje konvertibilne obveznice koje vlasnik može pretvoriti u dionice i obveznice po pozivu, koje omogućavaju kompaniji da otkupi dug prije dospijeća.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh