logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Zadužnica kao ovršna isprava

04/04/2012

Kako funkcionira zadužnica kao ovršna isprava? Zadužnica ima svojstvo ovršne isprave.

Kako funkcionira zadužnica kao ovršna isprava? Zadužnica ima svojstvo ovršne isprave.

To znači da će u slučaju kad naplata s računa dužnika postane bezuspješna, takva isprava služiti kao osnova za pokretanje sudskog ovršnog postupka na drugim predmetima ovrhe (nekretninama, pokretninama, tražbinama), dakle kao da se radi o pravomoćnoj presudi iz parničnog postupka. Naplata zadužnice uvijek ostaje u okvirima ovršnog postupka koji je brži, jednostavniji i jeftiniji, stoga efikasniji i povoljniji za vjerovnika. 

Zadužnica ima svojstvo pravomoćnog rješenja o ovrsi što znači da se ne može pobijati žalbom pred sudom. Kad se dostavi ovlaštenoj organizaciji platnog prometa proizvodi učinak kao da je dostavljeno pravomoćno sudsko rješenje o ovrsi što znači da vjerovnik kome je izdana, svoju će tražbinu prisilno naplatiti s računa dužnika bez potrebe vođenja parničnog, odnosno ovršnog postupka.

Ovršnom zakonu uz prijedlog za ovrhu morate podnijeti ovršnu ispravu (a zadužnica je upravo ovršna isprava) u originalu ili ovjerenoj preslici.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh