logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Savjet dana

  • Print
  • home >
  • Savjeti >
  • Crna lista banaka i HROK crna lista – skidanje s crne liste

Crna lista banaka i HROK crna lista – skidanje s crne liste

04/07/2011

HROK crna lista ili Hrvatski registar obveza po kreditima daje informacije o kreditnim zaduženjima klijenta. No, klijent daje pisanu suglasnost kojom se dozvoljava banci uvid u njegova kreditna zaduženja. Crna lista banaka sadrži popis korisnika koji ne mogu dobiti kredit niti po jednoj osnovi. Ukoliko se klijent banke nađe na crnoj listi, skidanje s crne liste treba biti njegov prioritet.

Na crnu listu se dolazi ako korisnik ima otvorene kredite u većem iznosu od onoga što može vraćati prema prijavljenim prihodima ili su pokrenuti mehanizmi prisilne naplate kredita. Točni iznosi duga nisu dostupni na listi, ali se mogu dobiti na zahtjev kod banke. No, ako banka utvrdi da se klijent na listi nalazi iz neopravdanog razloga, može intervenirati preko Hrvatske udruge banaka da ga se s nje skine.
Naime, na crnu listu nisu uvršteni oni koji nisu platili jednu ratu kredita, dobili jednu opomenu ili bili u nedozvoljenom minusu nekoliko dana, stavljanje na crnu listu ovisi i o iznosu prekoračenja koji bi morao bi biti popriličan.

Jedini pozitivni učinak crnih lista jest smanjivanje udjela kredita s problematičnom naplatom u bilancama banaka jer crna lista sprečava neuredne dužnike da podižu nove kredite.
No, ponekad se zbog crne liste korisnici okreću drugoj vrsti kreditiranja i to onoj najnepovoljnijoj, a to je podizanje ‘kredita na crno’ jer za tu vrstu kredita crna lista banke nije smetnja.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh