logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

U kojoj valuti čuvati novac

03/12/2012

Pitate se u kojoj valuti čuvati novac. Poslovica glasi “ne čuvajte sva jaja u jednoj košari”. Padne li košara razbit će se sva jaja. Padne li valuta u kojoj čuvate novac postoji mogućnost gubitka čak i do pola vrijednosti novca.

Pitate se u kojoj valuti čuvati novac. Poslovica glasi “ne čuvajte sva jaja u jednoj košari”. Padne li košara razbit će se sva jaja. Padne li valuta u kojoj čuvate novac postoji mogućnost gubitka čak i do pola vrijednosti novca.

Najmudriji savjet je rasporediti novac na više valuta i to prema zastupljenosti valuta u ukupnim svjetskim tokovima novca. Na primjer, 35 posto u USD, 25 posto u EUR, 15 posto JPY, 10 posto AUD, 10 posto GBP i barem 5 posto u kunama. Iako američki dolar posljednjih godina gubi na važnosti još uvijek je 60 posto svjetskih trgovanja u toj valuti. Dakle, o sigurnosti održavanja dolara brinu se sve svjetske sile te se ne očekuju nagli padovi.

Kina je kupila velike količine eura koje drži u državnim rezervama i zbog toga euro ima perspektivu. Jen, australski dolar i funta gledajući kroz povijest imale su velike oscilacije, ali nikada nisu istodobno doživjele veliki pad. Pri čuvanju novca potrebno je razmišljati dugoročno te imajući u vidu da će velike svjetske unije poput SAD-a i Europske unije učiniti sve da zadrže vrijednost svoje valute.

Ukoliko tijekom vremena dođe do stabilne ruske ili kineske valute tj. kada te dvije valute izađu na svjetsko tržište devizama i tako se smanji utjecaj kontrole države na vrijednost tih valuta, tada se može čuvati dio novca i u tim valutama.
Pretpostavlja se da će idućih godina rasti rusko, kinesko i brazilsko tržište, a vjerojatno s tim i njihove valute.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh