logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Što je zadužnica?

12/01/2012

Trebate potpisati zadužnicu, ali ne znate što je zadužnica. Zadužnice su vrijednosni papiri koje izdaje poduzeće, koristeći svoju imovinu kao osiguranje.

Trebate potpisati zadužnicu, ali ne znate što je zadužnica. Zadužnice su vrijednosni papiri koje izdaje poduzeće, koristeći svoju imovinu kao osiguranje.

Primjerice, prilikom sklapanja određenog posla, a u slučaju problema s naplatom lakše ćete naplatili svoja potraživanja ako od poslovnog partnera tražite da vam izda zadužnicu. Zadužnica je pisana isprava kojom vam dužnik, svojim javno ovjerovljenim potpisom, daje suglasnost da se radi naplate potraživanja zaplijene sredstva s njegovih računa u bankama i prenesu na vaš račun.

Mogu biti u obliku fiksnog iznosa uz naspram određene imovine ili promjenljivog, ili oboje. Promjenljivo zaduženje odnosi se na postojeću i buduću imovinu poduzeća bez naznake neke određene imovine. To omogućuje poduzeću slobodno korištenje imovine bez obveze obraćanja vlasniku zadužnice ili hipoteke za osiguranje dozvole.

U slučaju neizvršavanja obveze plaćanja kamata ili stečaja, vlasnici zadužnica imaju pravo intervencije, pri čemu promjenljivo zaduženje postaje fiksno potraživanje prema imovini poduzeća na taj datum. Zadužnice imaju najviši prioritet prilikom plaćanja kamata i isplata kapitala po likvidaciji.

U Hrvatskoj se koriste dvije vrste zadužnica: obična i bjanko zadužnica.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh