logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Kako otplatiti dugove, plaćanje na rate

03/04/2012

Ušli ste u začarani krug zaduženja, dugovi su se nakupili i više ne znate kako se izvući iz tog začaranog kruga. Pitate se kako otplatiti dugove, te postoji li plaćanje na rate, evo nekoliko savjeta kako da si olakšate lošu financijsku situaciju.

Ušli ste u začarani krug zaduženja, dugovi su se nakupili i više ne znate kako se izvući iz tog začaranog kruga. Pitate se kako otplatiti dugove, te postoji li plaćanje na rate, evo nekoliko savjeta kako da si olakšate lošu financijsku situaciju.

Prije svega bilo bi dobro da napravite popis svih dugova, te sastavite plan mjesečnih troškova (uvrstite režijske troškove, stambeni kredit i sl.). Kada ste napravili popis svih dugova poredajte ih prema prioritetima na prvom mjestu vam mora biti mjesečna rata kredita (naravno, ako ga imate), na drugom mjestu režijski troškovi, a zatim sva ostala dugovanja primjerice kreditne kartice, potrošački krediti i sl. Prema sastavljenim prioritetima i planu mjesečnih troškova počnite sa plaćanjem. Ukoliko dugovanja premašuju vaše prihode, potrebno je uvesti štednju. Vrlo jednostavno možete nešto uštedjeti na režijskim troškovima, primjerice na telefonskom računu (reducirajte pozive ili prilagodite svoju tarifu potrebama), smanjite grijanje kada niste kod kuće, gasite svjetla u prostorijama u kojima ne boravite i sl. Jedna od bitnih načina uštede je da se riješite kreditnih kartica, obzirom da je to najskuplji način kupovanja, dakle kupujte gotovinom, takvim načinom kupnje vrlo često ćete ostvariti i dodatne popuste. Što se tiče otplate kredita, ukoliko su vam prevelike rate kredita, kontaktirajte banku i pojasnite u kakvoj ste situaciji, te dogovorite smanjenje kreditne rate. Isto tako, dugovanja po kreditnim karticama, odobrenim minusima pokušajte dogovoriti obročnu otplatu ili u krajnjem slučaju sva takva dugovanja zamijenite jednim kreditom (tako ćete imati nižu kamatu).

Najvažnije od svega, da bi ovo imalo smisla morate se riješiti kreditnih kartica i ne ulaziti u nove minuse. Kada ponovno ovladate svojom financijskom situacijom, vrlo je važno i dalje pažljivo voditi mjesečni plan prihoda i rashoda, kako vam se ne bi ponovila situacija začaranog kruga dugovanja.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh