logo
Krediti background Tarife Background Savjeti background Help i info background Krediti background Telekom background Savjeti background Help i info background button navigacija osnovno uvjeti uvjeti dodatno Naruči Naruči

Blogovi i preporuke

Razlika između d.d. i d.o.o.

02/05/2012

Želite pokrenuti svoj posao, ali ne znate koja je razlika između d.d. i d.o.o.

Želite pokrenuti svoj posao, ali ne znate koja je razlika između d.d. i d.o.o.

Društvo s ograničenom odgovornošću – d.o.o. je trgovačko društvo u koje jedna ili više pravnih ili fizičkih osoba ulažu temeljne uloge s kojim sudjeluju u unaprijed dogovorenom temeljnom kapitalu. Temeljni kapital za d.o.o. iznosi minimalno 20.000 kn, koji se može uložiti i u stvarima (obvezna procjena revizora), ali pri osnivanju u novcu mora biti najmanje 50 posto, a ostalo može biti u stvarima i pravima. članovi d.o.o.-a mogu neoporezivo ulagati u d.o.o. novac, stvari i prava u neupisani kapital (kapitalne pričuve) koji se ne upisuje u sudski registar kako bi se održala bonitetna bilančna struktura pasive (izvora financiranja) – o ulaganju mora postojati društveni ugovor. Članovi d.o.o.-a ne odgovaraju osobnom imovinom za obveze d.o.o-a. 

Društvo s ograničenom odgovornošću osniva se na temelju društvenog ugovora koji moraju potpisati svi osnivači, a sklapa se u obliku javnobilježničke isprave. Ako društvo osniva samo jedna osoba, društvo se osniva na temelju izjave o osnivanju koju u obliku javnobilježničkog akta daje osnivač društva. Svoju pravnu osobnost stječe danom upisa u Sudski registar. Dioničko društvo – d.d. -  Zakon o trgovačkim društvima definira dioničko društvo kao trgovačko društvo u kojemu članovi (dioničari) sudjeluju s ulozima u temeljnome kapitalu podijeljenom na dionice. Dioničko društvo je pravna osoba koja pravnu osobnost stječe upisom u sudski registar. Društvo odgovara za svoje obveze svom svojom imovinom. Dioničari ne odgovaraju za obveze društva. Temeljni akt dioničkog društva je statut. Njime se uređuje unutarnji ustroj društva. Najniži iznos temeljnog kapitala za uspostavljanje dioničkog društva je kunska protuvrijednost od 200.000,00 kuna. Dioničko društvo mora imati upravu i nadzorni odbor te mora održavati glavnu skupštinu društva. 

Glavna razlika je što d.o.o. ima vlasnika ili vlasnike, zavisno od udjela u temeljnom kapitalu, a  članovi ne odgovaraju za obveze društva. Dok d.d. ima upravu, nadzorni odbor i skupštinu, te Društvo odgovara za svoje obveze svom svojom imovinom.


komentar(a)..ili pretražite našu bazu financijskih proizvoda

Računi
Štednje
Krediti
Kartice
 
 
1. Tražim:
Tekući račun
Žiro račun
Devizni račun
2. Važnije mi je:
Veliko prekoračenje     (samo za tekući)
Povoljna kamata na minus     (samo za tekući)
Naknada za vođenje
Novac.net je baza svih financijskih i telekom proizvoda na hrvatskom tržištu za pretraživanje i pronalazak najbolje kreditne kartice, računa, kredita, štednje ili telefonske, mobilne i internet tarife.


Pročitajte i ovo:

Prijavi se na newsletter - obavijesti o najboljim uštedama i povoljnim proizvodima

Kontaktirajte nas:

Pitanja i informacije   |   Marketing   |   Admin

Novosti   |   Kontakt   |   Impressum   |   O nama

© 2017, Novac.net. Sva prava pridržana. Powered by DPN.
Na vrh